Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dodijeljene nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić"

23.10.2018.

14:43

Autor: Krešimir Vešnik

Dodijeljene nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić"

Dodijeljene nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić"

Foto: - / -

U Saboru je dodijeljeno 14 Državnih nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" za prošlu godinu. Među njima je jedna za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima te tri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture.

Državna nagrada "Faust Vrančić" dodjeljuje se od 1992. godine i to pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi. 

Za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana zemlje, a posebice mladih, dobila je i profesorica tehničke kulture i informatike Osnovne škole Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, Maja Mačinko Kovač. Ističe da joj je rad s djecom najvažniji dio posla, Prenošenje znanja djeci i činjenica da se djeca zaljube u tehničku kulturu i da žele studirati bilo koju vrstu tehničkih znanosti, to je moj broj jedan. 

Nagradu je dobio i Marko Pernić koji je, između ostalog, mentor za razgovore astronauta na Međunarodnoj  svemirskoj postaji s učenicima, Najveće postignuće je to što sam kao dio tima Radiokluba 'Pazin' uspio oformiti radionicu koja svakim danom privlači sve više mladih ljudi. Tu mislim od osnovne škole, srednje pa čak i do odraslih koji, možda, do sada nisu bili u mogućnosti niti znali što bi mogli napraviti u sklopu tehničke kulture, a sada im se polagano otvaraju oči i to ne samo u jednoj grani nego kroz cijeli spektar ono što im mi možemo ponuditi i ono što on nakon toga mogu sami naučiti, napomenuo je Pernić.  

Ta je nagrada još jedan dokaz da u našoj zemlji postoje nadareni inovatori i motivirani profesori koji, unatoč malo novca, uspjevaju postići sjajne rezultate na području tehničke kulture. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.