Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dodijeljene su stipendije učenicima deficitarnih zanimanja

04.04.2019.

13:12

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Učenicima deficitarnih zanimanja u palači Dverce dodijeljene su gradske stipendije. Ove godine raspisan je natječaj za 150 stipendija za učenike obrtničkih srednjih škola, a podijeljeno ih je 84. Za prvi razred učenici su dobili 1000 kuna, za drugi 1300, a za treći razred 1600 kuna.

Petnaestu godinu za redom učenicima deficitarnih zanimanja dodjeljuju se gradske stipendije. Za njih je Grad do sada izdvojio oko 54 milijuna kuna te stipendirao tisuću šesto pedeset i sedam učenika. Pročelnica gradskog Ureda za demografiju Mila Jelavić istaknula je koji su uvjeti za dobivanje stipendija.

- Utvrđena deficitarnost zanimanja koja se objavljuje svake godine, javno, u medijima, zatim prosjek ocjena i interes. nama je jako važno da postoji što više učenika koji pokazuju interes za ova zanimanja jer prema iskustvima koja imamo, gotovo sve njih čeka i posao - rekla je Mila Jelavić.

Deficitarnost zanimanja utvrđuje se s obzirom na potrebe tržišta rada. Alatničari, automehaničari, bravari, elektroinstalateri, krojači, mesari, pekari samo su neka od deficitarnih zanimanja za koja su budući mladi obrtnici dobili stipendije.

Učenici koji se odluče za zanimanja tražena na tržištu rada sigurno će lakše naći i posao, a u školovanju za njega pomoći će im i stipendije osigurane upravo za deficitarna zanimanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.