Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dodijeljeno 3017 stipendija učenicima obrtničkih škola

05.03.2019.

15:55

Autor: Magdalena Pongrac

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je 3017 stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima. Na manifestaciji "Obrtnik od formata - umjetnik od zanata" važnost obrtništva u Hrvatskoj istaknuli su ministar gospodarstva i premijer Andrej Plenković.

Krojači, postolari, vodoinstalateri i automehaničari samo su neka od zanimanja kojih kronično nedostaje na tržištu rada. Kako bi potaknula upisivanje deficitarnih obrtničkih zanimanja, Vlada je, u suradnji s Europskim socijalnim fondom, izdvojila više od 27 milijuna kuna te dodijelila stipendije za 3017 učenika.

Na njihovom obrazovnom putu pomoći će im stipendija od 9 tisuća kuna, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da je cilj udvostručiti broj stipendija i njihov iznos, te potaknuti ostanak poduzetnika u Hrvatskoj. Rekavši da je svrha ovog projekta pružiti ruku potpore mladima, poslao im je poruku ohrabrenja. - Nadam se da ćete iskoristiti šanse koje vam se pružaju i na tržištu rada vrlo brzo dobiti šansu da zarađujete, da privređujete za sebe i stvarate svojoj obitelji i da, na društveno odgovoran način, pridonosite napretku Hrvatske i hrvatskoga društva u cjelini.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da, iako obrtnika danas u Hrvatskoj nema dovoljno, Vlada čini sve kako bi ih u budućnosti bilo. Tome je prilagodila i poreznu reformu - Iznos stipendije od 18 tisuća kuna koji pripremamo za iduću godinu, ove bi godine remetio porezne olakšice vašim roditeljima i to povećanje bi se na drugi način oduzelo. Dakle, limita više nema i to nam daje puno pravo, u promociji poduzetništva, obrtništva i sustava srednjoškolskog obrazovanja, misliti da će svaka od ovih stipednija i mjera zaustaviti odljev kvalitetnih radnika, majstora i studenata iz zemlje.

Kako bi uskladilo obrazovni sustav s potrebama tržišta rada, Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je projekt „Poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja" za koji je izdvojilo gotovo 68 milijuna kuna.

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.