Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dodjela stipendija Grada Zagreba za učenike deficitarnih zanimanja

03.02.2017.

16:19

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić danas je dodijelio stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. U školskoj godini 2016./2017. stipendirat će se 163 učenika prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola.

Zbog nedovoljnog zanimanja učenika za upis u trogodišnje strukovne škole Grad već četrnaestu godinu dodijeljuje stipendije. Time se nastoji potaknuti upis učenika te pridonijeti usmjeravanju mladih ljudi za zanimanja za kojima postoji povećana potražnja na području Grada. To su armirač, elektorinstalater, tesar, vodoinstalater, stolar, elektroničar-mehaničar, bravar, tokar, staklar, mesar, galanterist, plinoinstalater kao i druga zanimanja koja nude dobre izglede za zapošljavanje i ekonomsku sigurnost. 

Za nas obrtnike i buduće kolege, naše radnike, smatram da je to jedini ispravan put da pojačamo naše gospodarstvo, kako ovo malo obrtništvo tako i veliko. To je jedini put koji nam može osigurati nekakvu bolju budućnost. Ono što je za roditelje možda najvažnije je da ta djeca odmah kad završe školu mogu naći posao da osiguraju svoju egzistenciju i danas, sutra otvore svoj obrt ili firmu da nastave svoj privatni biznis, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Mirza Šabić.

Grad Zagreb je 2003./2004. utemeljio Stipendiju za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. Na natječaj (raspisan od 30. rujna do 17. listopada 2016.) koje provodi Povjerenstvo za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja prijavilo se 63 učenika prvih razreda strukovnih škola s područja Grada Zagreba, a 53 ih je ostvarilo pravo na dodjelu. U prvom razredu Stipendija iznosi 1.000,00 kuna mjesečno, u drugom 1.300,00, a u trećem razredu 1.600,00 kuna.

Zahvaljujući mjerama poticaja kroz stipendije sačuvali smo obrazovanje za obrtništvo jer bi nas vjerojatno dočekala situacija gdje bi se jako malo ili nitko upisao za deficitarna zanimanja. Zahvaljujući stipendijama imamo, uz sva tradicionalna zanimanja, sačuvan upis u Zagrebu, a upis ovih novih 53 učenika je jamstvo da će se to nastaviti i dalje, dodao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

Dosad je stipendirano ukupno 1.420 učenika u 39 programa obrazovanja. U ovoj školskoj godini stipendirat će se 163 učenika prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.