Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dogovoreni Spomenik domovini, Vojni muzej i proširenje vojnog groblja

27.06.2017.

12:20

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izgradnja Spomenika Domovini te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, otvaranje vojnog muzeja te proširenje vojnog groblja za branitelje bile su teme današnjeg razgovora u gradskoj upravi između gradonačelnika Milana Bandića te ministara obrane i branitelja Damira Krstičevića i Tome Medveda.

Spomenik domovini, čiji je autor arhitekt Nenad Fabijanić, bit će postavljen na Trgu Stjepana Radića, između zgrade Gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”. Vojni muzej trebao bi biti uređen do 2020. u dijelu kompleksa bivše tvornice "Janko Gredelj”, s južne strane Glavnoga željezničkog kolodvora, između zgrade Paromlina i Autobusnog kolodvora, a u neposrednoj blizini vojnog muzeja, prema prijašnjem planu, trebao bi biti i muzej željeznice.

Razgovaralo se i o formiranju vojnoga groblja na Mirogoju.
"Proširenje vojnog groblja - ono što imaju Amerikanci za borce Vijetnamskog rata ili groblje Arlington gdje je pokopan svaki američki vojnik bez obzira kad je pao, tako ćemo i mi imati produžetak vojnog groblja na Mirogoju s dovoljnim kapacitetima da se hrvatski branitelji dostojno mogu pokopati, odnosno da im se da počast", rekao je nakon sastanka zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.