Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dojave o bombama na sudovima diljem zemlje

05.12.2022.

14:20

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Dojava o bombi u Avenue Malllu

Dojava o bombi u Avenue Malllu

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Dojave o bombama jutros na sudovima širom Hrvatske. Najprije je dojava elektroničkom poštom upućena Vrhovnom sudu, a zatim i na sve adrese sudova u zemlji. 

"Ne treba nam smrt. Cilj - uništavanje zgrada. Molim te, nemoj ignorirati naša upozorenja", stoji u poruci koju potpisuje Resistance, a koja je poslana diljem zemlje, prije svega, pravosudnim tijelima, ali i pojedinim trgovačkim centrima. Prva prijetnja elektroničkom poštom upućena je na Vrhovni sud, a predsjednik tog suda, Radovan Dobronić, novinarima je otkrio kako je dojava stigla u trenutku sastanka s delegacijom Vrhovnog suda Ukrajine. Kaže da sastanak nije bio javno najavljen, no za njega su sigurno znali u nekim državnim službama. Prijetnje su stigle i na ostale sudove u Zagrebu, pa tako i na Općinski sud u Ulici Grada Vukovara.


- Došao sam ispred zgrade i vidio da je zatvorena te da ne možemo na ročište, ispred Palače pravde nam je rekao jedan sudski vještak.


Dojave o bombama primljene su i u nekoliko zagrebačkih trgovačkih centara. Oko 12 sati i 30 minuta u Avenue Mallu dovršena je pretraga i nije pronađena eksplozivna naprava. Uz taj centar, evakuirani su i Arena na Laništu te Garden Mall u Dubravi. 


- Ne vjerujem u tu priču. Nije me strah, mislim da tu ima puno teorija zavjere. Paničari smo i bojimo se svega. Vjerujem da su sve dojave lažne, rekla nam je jedna sugrađanka ispred trgovačkog centra u Sigetu. 


I prije je bilo dojava o postavljenim bombama, u posljednje vrijeme bile su i česte, a uglavnom se pokazalo da su to bili ili maloljetnici ili netko tko je imao interesa da se, primjerice, na sudovima ne održi neka rasprava.


Policija je angažirala velik broj protueksplozijskih timova, čak nisu ni stizali odmah odlaziti na sva mjesta dojava. A u vremenu pred nama posla će biti za one koji se bave kibernetičkim napadima i prijetnjama. Jer javnost očekuje odgovore - tko je i zašto poslao više desetaka dojava o bombama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici