Hrvatski radio

Radio Sljeme

11:11 / 19.09.2019.

Autor: Magdalena Pongrac

Dok mediji prate Zagrebački Manhattan, ispod HNK niknut će garaža?

Dok mediji prate Zagrebački Manhattan, ispod HNK niknut će garaža?

Dok mediji prate Zagrebački Manhattan, ispod HNK niknut će garaža?

Foto: - / -

Zelena akcija kritizirala je prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana koji ukida zabranu izgradnje garaža u središtu grada, a gradski zastupnik Tomislav Tomašević smatra da je rasprava o Zagrebačkom Manhattanu maska koja krije opasne stavke u GUP-u.

Javni prijevoz, a ne javne garaže! - poručili su članovi Zelene akcije ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Europskom tjednu mobilnosti u kojem se potiče korištenje javnog prijevoza. Podsjetili su da je gradonačelnik Milan Bandić više puta rekao da novu javnu garažu želi izgraditi ispod HNK dok ignorira lokaciju u Klaićevoj gdje se garaža planira već 15 godina - Ta lokacija ispod srednjoškolskog igrališta je u neposrednoj blizini dječje bolnice u Klaićevoj i mogla bi služiti i u tu svrhu. Nalazi se između dva zelena vala, a to su široke prometnice. Građani koji idu sa zapadne strane prema centru grada, ondje bi mogli parkirati ne prelazeći Savsku i ne stvarajući dodatne gužve, jer je veća protočnost. Umjesto toga, gradonačelnik to uporno ignorira i želi graditi ovdje gdje bi se, u slučaju izgradnje garaže, stvorio prometni čep - rekao je Bernard Ivčić.

Javne garaže u srcu grada niknut će ako gradski zastupnici podrže nove izmjene GUP-a. Isti je to GUP koji uključuje i projekt Zagrebački Manhattan, a kako ističe gradski zastupnik političke platforme Zagreb je naš! Tomislav Tomašević taj projekt zaokuplja svu pozornost zastupnika i medija - Dosta loših stvari u GUP-u, koji je ogroman i kompleksan, prolazi ispod radara. Jedna od najlošijih je ukidanje zone zabrane izgradnje javnih garaža u Donjem gradu. Dakle, mi ne govorimo o garažama za potrebe stanara nego isključivo o automobilima posjetitelja Donjeg grada. Neshvatljivo mi je da ovakav Zagreb misli da zaslužuje titulu zelene europske prijestolnice kao najbolji ekološki grad u Europi. Dok drugi gradovi izbacuju automobile iz centra grada, on ih dovlači u centar!

O ovim izmjenama GUP-a zastupnici će na sjednici Gradske skupštine odlučivati idući mjesec.