Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dok oporba niže kritike na novi PGO, Bandić očekuje da sutra bude usvojen!

23.05.2018.

17:32

Autor: Margareta Jozinović

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Gradska skupština sutra će glasati o novom prijedlogu PGO-a iz kojeg su lokacije za gradnju reciklažnog dvorišta građevnog otpada i postrojenja za obradu biootpada u Podsusedu i Obreščici izostavljene. HDZ je najavio da ne zna hoće li prijedlog podržati, a oporba je izrazila svoje protivljenje.

Gradska skupština sutra će glasati o novom prijedlogu Plana gospodarenja otpadom iz kojeg su lokacije za spomenuta postrojenja u Podsusedu i Obreščici izostavljena. U novom Planu predsjednica Kluba GLAS-a i HSU-a, Anka Mrak Taritaš ne vidi ništa senzacionalno, a gradonačelniku je poručila - "bilo bi puno bolje da se bavite recikliranjem otpada u našemu gradu nego recikliranjem dnevnog reda Skupštine!Što je sad senzacionalno napravljeno između prošle Skupštine i sad? Ukinute su dvije lokacije! Dakle, to je sad ukinuo, dobit će dovoljan broj ruku to ćemo izglasati i što dalje? Ne znamo gdje ćemo s biootpadom, gdje ćemo s građevinskim materijalom - to je apsolutno nepoznanica, ali će on to imati izglasano. O tome hoće li se to moći primjeniti, to ga u ovom trenutku nije briga!

Velike promjene u novom Planu ne vidi ni SDP-ov Saša Molan koji ih je nazvao  voluntarističkim, te istaknuo kako se Grad nije "pozabavio" sustavnim odrednicama Plana zbog čega će i ovaj put Klub zastupnika SDP-a biti protiv. Kao i prethodni prijedlog na prošlog sjednici središte toga nije prevencija nastanka otpada i odvojenom prikupljanju, vrlo malo sredstava je predviđeno na edukaciju i na prevenciju što možete vidjeti iz financijskog plana koji je težak 2 milijarde i 100 milijuna kuna.

Nezadovoljstvo činjenicom da i dalje ostaje rok za zatvaranjem Jakuševca tek 2029. te očito premalim izdvojenim iznosom novca za prevenciju nastanka otpada, iskazao je i ispred političke platforme Zagreb je naš, Tomislav Tomašević. Idućih 11 godina može raditi odlagalište Jakuševec iako barem u roku tri godine, mislim, bi se to moglo sanirati, riješiti i zatvoriti. S druge strane i dalje smo nezadovoljni sa novcima koji se predviđaju za najbitnije mjere u sustavu gospodarenja otpadom, a to je prevencija nastanka otpada i ponovna uporaba. Za to je predviđeno nekih 10-ak milijuna kuna, a više od milijardu kuna za ove zadnje mjere u obradi otpada.

Dok gradski zastupnici nižu kritike na novi prijedlog Plana, gradonačelnik Milan Bandić na tradicionalnim aktima uoči Skupštine dodao je kako će uz Plan ići i Zaključak o pokretanju inicijative za izmjenu Prostornog plana iz kojeg bi se obje lokacije obrisale, zbog čega je, čini se, siguran da će Plan proći. Plan je upućen Skupštini i očekujem da bude usvojen. Ne bih komentirao kibi-dabi!

Dok gradonačelnik očekuje da Skupština sutra prihvati Plan, građanska Udruga za zaštitu okoliša Resnik najavila je novi prosvjed uoči Sjednice kojim će pozvati zastupnike da glasaju protiv.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.