Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dokad će sugrađani čekati na početak projekta produžetka Baštijanove?

13.12.2017.

16:30

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Skupštine, Andrija Mikulić, danas je primio građane, a među njima i sugrađanku koja preko 40 godina čeka da Grad realizira veliki projekt Baštijanove ulice kojim bi se povezalo Voltino sa Španskim.

O projektu produžetka Baštijanove ulice, koju Grad obećaje, Biserka Đurek sluša od malena. Njezina kuća izgrađena je '54., te je '68. uvrštena u zemljišne knjige. Uz tri dobivene građevinske dozovole, od Grada je tražila da legalizira imovinu, no prikupila je samo veliki broj odbijenica. Iz tog razloga, posljednjih 46 godina obitelj ne može ništa učiniti s rodnom kućom.

Ne možemo ništa raditi tamo niti adaptirati niti prodati jer nema prijenosa vlasništva i tamo smo kao taoci s nikakvim pravima jer smo na produžetku Baštijanove, rekla je Biserka.

Zamišljena realizacija trebala bi se dogoditi kroz tri faze kako bi prometnica povezala Voltino i Špansko. Njezina kuća ulazi u prvu fazu produžetka Baštijanove, a neka su zemljišta druge faze otkupljena, tvrdi Đurek.

S druge strane, rezultat današnjeg sastanka s predsjednikom Skupštine bit će novi sastanak s pročelnicima ureda za imovinsko pravne poslove i prostorno uređenje od kojih je Đurek dobivala dugi niz godina odbijenice.

Dogovorili smo da ćemo organizirati sastanak s Lasićem i Bilićem. Moramo vidjeti koju strategiju Grad ima. Privatno vlasništvo je neotuđivo pravo i ustavna kategorija prema tome Grad će u jednom trenu morati reći što s tim. Ne da na ovaj ili neki način blokira imovinu privatnu da ljudi ne znaju što i kako dalje, rekao je Andrija Mikulić.

Iako od 2008. Biserka Đurek apelira nadležnim Uredima da ih se uvrsti u hitni otkup, a odogovori su isti - novčana sredstva za otkup postoje, ipak se ništa do sada nije dogodilo. Čini se kako bi obećani sastanak trebao požuriti cijelu situaciju pa i dugoočekivani vremenski rok za otkup.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.