Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dokada reklame na Trgu bana Jelačića?

03.07.2015.

14:10

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na krovovima zgrada na Trgu bana Jelačića i dalje stoje brojne reklame iako su odlukom Gradske skupštine iz ožujka prošle godine već odavno trebale biti maknute. Dokada?

Vlasnicima reklama odavno je poslana obavijest o njihovom uklanjanju, te ih je 7 tvrtki dosada maknulo. Šef gradskog i komunalnog redarstva Mate Kraljević pojasnio je kako još oko 9 tvrtki ima uredne dovole da mogu ostaviti reklame na Trgu bana Jelačića. "Kada su od grada te tvrtke dobile rješenje o uklanjanju reklama, one su se žalile Ministarstvu zaštite okoliša i prirode i o tome mi u Gradu nemamo spoznaju kako će ta odluka glasiti"

Kada drugostupanjsku odluku donese Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, odnosno kada žalbe budu rješene odgovorni u Gradu će odlučiti što dalje s tim rekalmama. Uz to dodaje Kraljević tvrtke koje su uklonile svoje reklame dužne su maknuti i njihova postolja kako ona ne bi narušavala izgled krovova.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) je istaknuo kako u ovom slučaju radi o klasičnom nezakonju i nepoštivanju odluka koju je donijela Gradska skupština, te da su neki pojedinci privilegirani. "Što se tiče papira, Gradska skupština je donijela odluku po kojoj se sve te reklame trebaju ukloniti. Gradska uprava je direktno rekla da će sve reklame maknuti i da nema nikakvih dugoročnih ugovora i garantirali su za tu odluku. Pa ako mi ne možemo ukloniti obične reklame s Trga bana Jelačića, a predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor je stalno inicirao to pitanje, dakle ako ih ne možemo maknuti i poštovati naše vlastite odluke, pa kako se može očekivati da će građani vjerovati uopće Gradskoj upravi i bilo kojoj gradskoj instituciji ako taj problem - trakavica - traje već 15 mjeseci."

No čini se kako cijeli postupak ide prema kraju i da bi se želja gradonačelnika Bandića da na krovovima nema niti jedne reklame mogla uskoro i ostvariti. "Reklame će biti skinute, ja mislim za vrijeme ljeta. Nema opravdanja da se to ne napravi - osim dva displeja koja ostaju. Sve ostalo ide dolje! Odluku je donijela Gradska skupština i treba ju provesti." Rekao je gradonačelnik.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.