Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dolaskom prvog kamiona, izlazimo na ulice - poručuju građani

20.04.2018.

12:49

Autor: Margareta Jozinović

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Drobilica građevinskog otpada planirana u podsusedskoj Cementari izazvala je veliko nezadovoljstvo građana zapadnog dijela grada. Uoči skupštinske sjednice, na kojoj će se naći Odluka o Planu gospodarenja otpadom, u emisiji "Moj firtl" razgovarali smo s građanima.

"Ne damo Podsused!" - jasna je poruka okupljenih građana u Udruzi EKO 2000 koji su protiv izgradnje odlagališta građevnog materijala i reciklažnog dvorišta u njihovom susjedstvu. 

To je katastrofa koja prijeti Podsusedu, ali ne samo Podsusedu nego tim Planom prijeti se cijelom Zagrebu", "nama je prihvatljivo da se prihvati riječ strukezapamtit ćemo imena zastupnika u Skupštini koji će glasati za ovaj Plan. Dolaskom prvog kamiona izlazimo na ulice, ovaj Plan u Podsusedu nećete ostvariti!, poručili su okupljeni.

Projekt drobilice građevinskog otpada je potpuno suprotan domaćim i propisima Europske Unije, poručila je iz udruge EKO 2000, Irena Deranja. Želimo reći da treba razdvojiti potrebu za sanacijom klizišta, ali ne u sklopu gospodarenja otpadom gdje bi se saniralo s otpadom. Postoji alternativa kojom bi se saniralo klizište Kostanjek prirodnim materijalima, šljunkom, zemljom, glinom.

Ovo što se trenutno događa uz Plan gospodarenja otpadom nastavak je lošeg plana iz 2014-te godine, dodala je Josipa Juričev Sudac, kad se gurala spalionica od 400 tisuća tona u Resniku. Spalionički koncept je ostalo nažalost i dalje. Neekološko rješavanje, izigravanje volje građana. Ovo je bacanje prašine u oči. Osim što se želi baciti prašina u pluća, baca se prašina u oči svim građanima Zagreba i zastupnicima Skupštine na kojima je velika odgovornost.

Nakon cementare, pa CIOS-a, Podsused napokon diše, tvrde nezadovoljni građani koji iščekuju okrugli stol za kojim bi gradskom prijedlogu ponudili alternativu i to prije izglasavanja Plana u Skupštini. Cijelu emisiju možete poslušati OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.