Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dolenec: Cilj nam je vratiti roditelje odgojitelje na tržište rada

14.09.2022.

15:33

Autor: Radio Sljeme

Prosvjed roditelja odgojitelja

Prosvjed roditelja odgojitelja

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

U novim izmjenama mjere roditelj odgojitelj sve kompenzacijske mjere koncentrirane su na povratak na tržište rada većine korisnika, rekla je u našoj emisiji Zagrebi po Zagrebu zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.


Riječ je o usavršavanju i olakšicama te pomoći za otvaranje obrta, samozapošljavanje i slično, istaknula je Dolenec te pojasnila hodogram izmjena.


- Ova odluka koju je nedavno usvojila Skupština doista daje korisnicima značajniji dulji period prilagodbe. Dakle, idućih 6 mjeseci se ne mijenja ništa - ni naknada niti ima izlaska iz mjere. Nakon toga naknada pada na visinu minimalne plaće, na iznos koji će odrediti Vlada RH odrediti za sljedeću godinu. Pretpostavljamo da će to biti oko 4 tisuće kuna. Nakon toga, naknada u ljeto iduće godine pada na polovicu tog iznosa, a tek na jesen iduće godine prvi korisnici izlaze iz mjere, i to oni čije je dijete za koje su primali novčanu pomoć, navršilo 7 godina - pojasnila je Dolenec. 


Roditelji predškolske djece nemaju vremena za čekanje, tako da se trudimo i dalje ubrzati izgradnju novih vrtićkih kapaciteta i morat ćemo, u idućih godinu ili dvije, morati napraviti iskorake za koje bi inače trebalo 10-ak godina, dodala je Dolenec. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici