Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dolenec o mjeri roditelj-odgojitelj: "Dvojben ili nikakav učinak"

08.11.2021.

15:38

Autor: Krešimir Vešnik

Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Foto: - / -

Smanjivanja iznosa za mjeru roditelj-odgojitelj te naknada za novorođenčad, posljednjih je dana glavna tema u gradu. Vladajući uvjeravaju da mjere nisu urodile plodom, a nisu ni bile financijski isplative.

Opterećenje proračuna te nejasni učinici, argumenti su vladajućih za smanjivanje iznosa koji se isplaćuje kroz mjeru roditelj-odgojitelj, govori gradska zastupnica platforme Možemo, Marija Brajdić Vuković - Mi smo našim analizama zaključili da je, osim što je to za proračun neodrživo, loše i za žene koje su jako dugo maknute sa tržišta rada. Također, za djecu nije dobro da ne idu u vrtić. 

To bi se trebalo promijeniti, tvrdi zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec - Jedna loša posljedica ovako dizajnirane mjere je da na 15 godina, kako je sada mjera na snazi, zapravo drži žene izvan tržišta rada i onemogućava tu djecu da se upisuju u vrtić. I jedno i drugo mijenjamo ovim izmjenama.

Mjera ima dvojben ili nikakav učinak, a za nju je izdvojeno, objašnjava Dolenec, milijardu i 800 milijuna kuna - Imamo sada, negativan trend, u smislu ukupnog broja novorođene djece u godini dana. Tako da čak ni kao demografska mjera ona nije opravdala ulaganje.

Želi se mijenjati i mjeru o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta. Do sada se, za prvo dijete, dobivalo 1800 kuna, za drugo 3600, a treće i svako daljnje, ukupno 54 tisuće kuna - To je mjera koja je usmjerena, prije svega, da opremi svako novorođeno dijete, da izjednačimo početne nejednakosti u tome koliko obitelji mogu za bebu u prvim mjesecima omogućiti sve što je potrebno. U našem je prijedlogu isti iznos naknade od 2500 kuna - rekla je zamjenica gradonačelnika.

Najveći broj roditelja mjeru je koristilo za rođenje prvog djeteta, pojašnjava Dolenec i ističe da bi se naknada ubuduće isplaćivala u dva obroka - U prvoj godini. Sadašnja mjera, posebno ova sa značajnim iznosom, ona se protezala kroz šest godina pa i u tom smislu nije bila oprema za novorođenče.

Javno savjetovanje u vezi mjera trajat će do početka idućeg mjeseca, a potom će o izmjenama odlučivati Gradska skupština.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.