Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dolenec " Vodovodnu mrežu moramo obnoviti!"

30.11.2022.

13:40

Autor: Radio Sljeme

Danijela Dolenec

Danijela Dolenec

Foto: Goran Kovacić / PIXSELL

Od siječnja ili veljače cijena vode raste za 20 posto. Kad je riječ o prosječnim računima, poskupljenje je 30-ak kuna, rekla je u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec opravdavajući novi financijski udar na građane. Komentirala je i preustroj u Holdingu te mogućnost prodaje nekretnina te najveće gradske tvrtke.

Iako su poskupljenja uzela svoj danak u gradskom proračunu te je on, prema riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, samo zbog inflacije u gubitku od milijardu kuna, porast cijene vode nije namjenijen samo pokrivanju gubitaka, nego i obnovi 3500 kilometara duge vodovodne mreže. 


Čak tri četvrtine novca namjenjeno je zamjeni dotrajale vodovodne mreže,  ponovila je dogradonačelnica Danijela Dolenec


- Doista smo se teško na ovo odlučili ali je nužno, ja mislim da su Zagrepčani svjesni da je nužno zbog činjenice u kakvom je stanju vodoopskrba i odvodnja u gradu. Vidjeli smo u proteklo virjeme i ta puknuća cijevi, znamo koliko je to opsežna infrastruktura, koliko je stara, trećina cijevi starije je od 70 godina, ustvrdila je Dolenec.


Holding je radi obnove podignuo kredit od 240 milijuna eura i to s promjenjivom kamatnom stopom koja od trenutka dizanja stalno raste, što je mnoge zabrinulo, no ne i zamjenicu gradonačelnika. Dolenec smatra da su u trenutku dizanja kredita dobili najbolje moguće uvjete, čak bolje od države.


A informacije o mogućoj prodaji Holding-ovih nekretnina, posebice objekata Čistoće na Radničkoj i Zrinjevca na Remetinečkoj cesti, Dolenec smatra da ukoliko uprava odluči komercijalizirati objekte koji se ne služe, da za to imaju potporu Grada. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.