Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dom za žrtve obiteljskog nasilja slavi desetljeće postojanja

15.11.2017.

15:23

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Duga - Zagreb", dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja, obilježava 10 godina svog djelovanja. Ciljevi doma su sprječavanje ponavljanje nasilja i zaštita žrtve te pružanje stručne pomoći počiniteljima nasilja.

Tijekom desetljeća djelovanja Doma, u njemu je bilo smješteno 906 žrtava obiteljskog nasilja. Smještaj je jedna od vrsta usluga doma uz psihološko, socijalno i pravno savjetovanje, te "psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji" kojeg objašnjava ravnateljica doma, Željka Barić, To je poseban kognitivno-bihevioralni tretman kojim se pokušava utjecati na promjenu stavova i ponašanja, na dio ponašanja te osobe u dijelu usvajanja nenasilnih obrazaca tako da se nasilje, kao takvo, prekine u obitelji, da se ponude druge mogućnosti rješavanja konflikta i bilo koje frustrirajuće situacije, a da se ne čini nasilje. 

Ovaj tretman djeluje na promjenu glavnog razloga nasilja u obitelji, naučenih obrazaca ponašanja, Oni se uče tijekom odrastanja, kroz djetinjstvo, kroz odgoj u vlastitoj obitelji. Ti stavovi znanja koje stječemo o tome kako se trebamo ponašati u partnerskoj vezi. Razvijamo ih odmalena, gledajući vlastite roditelje, kasnije vršnjačku skupinu i dolazimo u neko doba kada ulazimo u ozbiljniju vezu i, zapravo, preuzimamo ono što smo naučili, kazala je ravnateljica Barić.

U našem gradu prošle godine, 75 posto počinitelja nasilja su bili muškarci, ističe Tatjana Brozić Perić ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb, Oko 2 050 prijava nasilja u obitelji smo primili. Većinom je to bilo, nažalost, između supružnika i između izvanbračnih supružnika. Počinitelju su u velikoj većini muškarci najčešće u dobi od 31. do 60 godina i češće zaposleni. 

Obljetnica djelovanja doma održana je uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25.-og studenog, a unutar 16 dana aktivizma u cilju skretanja pažnje na problem nasilja nad ženama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.