Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klasić: Gradonačelnik se treba ispričati pacijentima koji su ostali bez obiteljskih liječnika

16.01.2023.

12:12

Autor: Magdalena Pongrac

Doma zdravlja Zagreb

Doma zdravlja Zagreb

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Gotovo tri tisuće naših sugrađana nakon Nove godine ostalo je bez izabranog liječnika obiteljske medicine. Radi se o onima koji pripadaju Domu zdravlja Centar, a koji se sada moraju snalaziti tražeći nove liječnike. Gradski HSLS za sve krivi gradsku vlast i od nje traži da bolje brine za zdravlje Zagrepčana.  


Dom zdravlja Centar početkom godine zatvorio je četiri ordinacije opće prakse, a svoje pacijente o tome nije adekvatno obavijestio, tvrdi predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić. Iako je ravnatelj Doma zdravlja istaknuo da su pacijenti za promjene mogli doznati putem mrežne stranice i porte, Klasić tvrdi kako to nije dovoljno starijim osobama koje se ne služe internetom.

- Na vrhuncu respiratornih infekcija, Covida i gripe, ljudi su ostali bez svojeg izabranog liječnika, a većina njih je o tome doznala iz medija umjesto iz sustava. U radu domova zdravlja dobro se zna kada tko ide u mirovinu i može se planirati da se pacijente na vrijeme obavijesti da prebace svoje kartone kod drugih liječnika.


Klasić kaže i kako ovo nije izoliran slučaj, jer se, već uobičajeno, ordinacije zatvaraju bez obavijesti pacijentima. Tu je i problem raspoređenosti obiteljskih liječnika.

- Istina je da u Gradu Zagrebu imamo 49 timova obiteljske medicine viška, koji su, nažalost, zbog inertnosti Gradske uprave, loše raspoređeni. Tako u Centru imate višak, dok u Domu zdravlja Istok i Zapad imate manjak. Ovo nije privatna praksa, ovo je primarna zdravstvena zaštita koja ne treba biti profitabilna, a Grad Zagreb treba upravljati odgovorno svojim zdravstvenim resursima.


Zbog lošeg upravljanja i nemara za zdravlje građana, ističe Klasić, najmanje što Zagrepčani zaslužuju je isprika gradonačelnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.