Hrvatski radio

Radio Sljeme

19:21 / 28.07.2017.

Autor: Krešimir Vešnik

Domovi zdravlja poslovali s viškom; u bolnicama problemi s likvidnošću

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski Domovi zdravlja i poliklinike poslovali su u razdoblju od 2013. do 2016. godine s viškom, dok su bolnice imale probleme s likvidnošću, rečeno je na prvoj sjednici Odbora za zdravstvo novog saziva Gradske skupštine.

Na sjednici Odbora za zdravstvo razgovaralo se o poslovanju zdravstvenih ustanova kojima je osnivač grad Zagreb, i to u spomenutom razdoblju.

Domovi zdravlja imaju višak prihoda nad rashodom, da nemaju dospjelih obveza; poliklinike isto imaju višak prihoda nad rashodima, rekla je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, Mirna Šitum. Baš kao i spomenute ustanove i Ustanova za zdravstvenu njegu te Nastavni zavodi za hitnu medicinu i javno zdravstvo imaju višak prihoda.

S druge strane, probleme s likvidnošću imale su bolnice Sv. Duh, Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj i Srebrnjak, S tim da Rockefellerova i Sv. Duh ne mogu bez pomoći osnivača podmirivati svoja dugovanja, ističe Šitum.

Na sjednici je postavljeno pitanje i o glasinama o nepravilnostima u postupku dodjela koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Šitum odgovara, Mi smo na raspolaganju svim institucijama da ustanove je li bilo kakvih pogrešaka u sustavu. Mi smo imali potrebu potaknuti na perifernim dijelovima grada kolege; jedini način, stimulativni, je bio da se ponude koncesije da bi ih se stimuliralo da rade u tim rubnim i udaljenim područjima grada Zagreba.

Sljedeća sjednica Odbora za zdravstvo održat će se 22. kolovoza.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.