Hrvatski radio

Radio Sljeme

Donirana hrana od utorka oslobođena PDV-a

04.12.2015.

09:50

Autor: Ana Krois, Sandra Leskovar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska konačno ima cjelovit sustav doniranja hrane. Od utorka ona će biti oslobođena plaćanja PDV-a, a proizvodi kojima istječe rok prijavljivat će se Banci hrane pri Ministarstvu poljoprivrede koje će donaciju proslijediti socijalnim zadrugama, Caritasu ili Crvenom križu.

Kordinator inicijative Zoran Grozdanov u emisiji Hrvatskoga radija "U mreži Prvog" je rekao: Budući da smo tek donijeli te pravilnike, sada treba izgraditi cijelu logistiku, tako da će doniranje hrane u ovoj prvoj fazi, prvih nekoliko mjeseci, bit irelativno "šepavo" da tako kažem. Bit će na inicijativu donatora i posrednika, međutim kada se formira i izgradi centralno posredničko tijelo, onda će to ići puno lakše, a bit će i veća kontrola.

Mirko Budimir iz HUP-a: Ono što je sada neophodno, to je da se što prije napravi taj registar posrednika, kako bi nama bilo jasnije, na koji način i kome to možemo donirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.