Hrvatski radio

Radio Sljeme

DORH-u predana kaznena prijava protiv Hrvatskih šuma

29.01.2020.

12:45

Autor: Mario Mihaljević

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Zeleni odred - forum braniteljske udruge Vidra predao je državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv uprave Hrvatskih šuma i Šumarije Zagreb zbog devastacije Medvednice. U udruzi tvrde da se na Medvednici godinama događa kriminal velikih razmjera.

-Godinama svjedočimo devastaciji i prekomjernoj sječi šume i imamo dokaze da je uprava Hrvatskih šuma na Medvednici sudjelovala u ekocidu i kriminalu velikih razmjera-, istaknula je predsjednica udruge VIDRA Vesna Grgić.

-Mi smo u posjedu njihovih dokumenata koji dokazuju da su pustošili i da su rezali više nego što je trebalo, ali što je najgore njima nedostaje drvne mase zadnjih desetak godina. U protuvrijednosti to je 104 milijuna kuna. Tvrdimo da je to završilo u privatnim džepovima, zato jer Hrvatske šume ne izvoze, o to su na drzak način pokušali sakriti- rekla je Grgić.

Grgić tvdi da su dokaze o kriminalu u Hrvatskim šumama prikupljali godinu i pol dana te dodaje da su pomoć potražili od poznatih stručnjaka i šumara koji su potvrdili njihove sumnje

-Iz svega ovoga možemo vidjeti da je stanje sa šumom na Medvednici gore nego prije 20 godina- upozorila je Grgić.

U Hrvatskim šumama uvjeravaju kako nema govora o prekomjernoj sječi, te da je sve u skladu s pravilima gospodarenja šumom. No ipak zadnju riječ imat će državno odvjetništvo koje će utvrditi je li u cijelom slučaju bilo kriminalnih radnji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.