Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Doručak s hrvatskih farmi" na Trgu bana Jelačića

13.05.2017.

14:59

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Manifestacija "Doručak s hrvatskih farmi" održava se na Trgu bana Jelačića u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Ministarstva Poljoprivrede. Građanima i posjetiteljima našeg grada nude se autohtoni proizvodi malih domaćih proizvođača i OPG-ova.

Na Doručku s hrvatskih farmi predstavljeni su sustavi dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda, te tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja. 

Manifestaciju je posjetio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je, govoreći o hrvatskom doručku istaknuo da da je sve to lijepo, ali to smo zadnjih godina malo zaboravili pa smo ujutro davali poticaje za poljoprivredu, a navečer smo davali dozvole za uvoz svega i svačega u Republiku Hrvatsku. Bilo je možda i dobrih stvari, ali na žalost uvozilo se i puno onoga što je, u najmanju ruku, sumnjive kvalitete i sumnjive zdravstvene ispravnosti. Mene kao ministra hrvatske poljoprivrede nitko ne može uvjeriti da je kineski med, ako je to med, bolji od meda iz Hrvatskog Zagorja ili iz Slavonije ili iz Dalmatinske Zagore. Nitko me ne može uvjeriti da je kineska piletina ili brazilska piletina bolja od one koju imamo na području i grada Zagreba, Zagrebačke županije ili bilo kojeg dijela Hrvatske. Nitko me ne može uvjeriti da jaje koje se vozi u Hrvatsku dvije, tri ili četiri tisuće kilometara je bolje od onog koje snese koka negdje u krugu od par kilometara od Dolca ili bilo kojeg placa u republici Hrvatskoj.

Naglasio je i da građani ne trebaju strahovati od kupnje proizvoda s oznakom Hrvatske proizvodnje, jer je njihova kvaliteta provjerena i pouzdana, te dodao što mislio o budućnosti malih proizvođača s obzirom na situaciju u Agrokoru. Ako ćemo gledati direktno proizvođače koji su prodavali robu Agrokoru, nema ih previše (izloženih), ali ima preko otkupljivača. Ali to je ono kao što smo rekli, i sad je u prvoj tranši isplate dobar dio se namirio u malim našim poljoprivrednim gospodarstvima i malim dobavljačima i ono što je moj stav i na čemu ću ja inzistirati je da se u drugoj tranši izmjere dugovanja u stopostotnom iznosu, znači prema OPG-ovima i segmentu poljoprivrede kad govorimo o OPG-ovima, izjavio je Tolušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.