Hrvatski radio

Radio Sljeme

Došašće - vrijeme radosnog iščekivanja, nade i molitve

28.11.2021.

08:50

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Foto: V.J.R.

Foto: V.J.R.

Foto: - / -

Došašće koje danas započinje za vjernike bi trebalo biti vrijeme nade, iščekivanja i radosne pripreme za Isusovo rođenje te Njegov drugi dolazak. Došašče je i vrijeme za dobra djela, za pomoć ljudima u potrebi. To je i vrijeme koje posvećujemo promjeni samih sebe da budemo obazriviji prema drugima.

Vrijeme došašća je vrijeme priprave slavlja Božića

Od prve nedjelje došašća do 16. prosinca naglasak je na eshatološkom vidu, iščekivanju drugog Kristova dolaska. Od 17. do 24. prosinca naglasak je na pripravi za svetkovinu Božića. S oba ova gledišta vrijeme došašća predstavlja razdoblje odanog i radosnog iščekivanja.  

Adventski vijenac i četiri svijeće

Običaj izrade adventskog vijenca proširio se tijekom 19. stoljeća u njemačkim evangeličkim obiteljima.  Prvi adventski vijenac,  pojavio se 1838. godine u domu za siromašnu djecu "Das Rauhe Haus" ("Trošna kuća") u Hamburgu.  Običaj su vrlo brzo preuzeli bavarski katolici, a potom i ostatak zapadnog kršćanskog svijeta. Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.  Adventske svijeće simbolično pokazuju snažan kontrast između tame i svjetla, što je važna biblijska slika. Isus je sebe nazivao “Svjetlom svijeta” koje raspršuje tamu grijeha: “Ja sam svjetlo svijeta. Tko me slijedi, neće nikada hodati u tami, nego će imati svjetlo života” (Ivan 8,12).  

Mise zornice

Značajka dodšašća su mise zornice, pučke omiljele rane mise, a svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Na zornicama se pjevaju i prekrasne hrvatske pjesme koje imaju marijansko obilježje. Neke od poznatijih su: “Padaj s neba”, “Zlatnih krila”, “O Marijo, ti sjajna zornice”, “Poslan bi anđel Gabrijel”, “Visom leteć “, „Klikujte sada zanosno“… Pjesme izražavaju radost zbog skore proslave Kristova rođenja i potiču na pripravu za ovu veliku svetkovinu. 

Usklik Maranatha!

U vrijeme došašća često se čuje usklik: Maranatha! Ova aramejska riječ zapravo je bio uobičajeni pozdrav i zaziv prvih kršćana, a nalazimo ga na kraju Pavlove Poslanice Korinćanima. Zanimljivo je da usklik ima dvostruko značenje.  Tako “maranâ-thâ” prevodimo riječima “Dođi, Gospodine”, dok “maran-‘athâ” znači “Gospodin je došao”.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.