Hrvatski radio

Radio Sljeme

Drastično smanjena sredstva Sveučilištu

23.12.2013.

16:33

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proračun Sveučilišta u Zagrebu za 2014. drastično je smanjen. Ministarstvo znanosti smanjilo je financiranje istraživačke djelatnosti, prekinulo napredovanje u znanstveno-nastavna znanja i zapošljavanje mladih.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš rekao je na konferenciji za novinare kako bi to sveučilište, ali i šira zajednica, imali koristi da se sveučilišni rad prati sustavno, analitički i s kritičkim opservacijama koje neće biti proizvoljne već utemeljene na činjenicama. Time bi se, za razliku od sadašnje niske analitičke razine praćenja Sveučilišta, izbjegle i usputne jednostrane ocjene, poput one o padu zagrebačkoga Sveučilišta na svjetskim listama koja rangiraju kvalitetu sveučilišta, istaknuo je Bjeliš. Uz napomenu da se rangiranje sveučilišta provodi po raznim metodologijama, rektor je objasnio da, po nekim pokazateljima poput veće uspješnosti studiranja i kraćega vremena studiranja, zagrebačko Sveučilište pokazuje blagi rast. Ipak, istaknuo je Bjeliš, ako se u znanost i istraživanje nastavi ulagati na dosadašnji način, te ako i dalje u sveučilišni sustav znanosti i istraživanja ne budu ulazili mladi istraživači koji su prisiljeni odlaziti u inozemstvo, Sveučilište će nastaviti zaostajati a globalnoj skali. "Sveučilište je sada najlošije u klubu najboljih, ali bismo uskoro, ako se nastavi dosadašnji način ulaganja, mogli biti najbolji među lošima", ustvrdio je rektor i dodao kako bi "na mjestu onih koji ulažu u Sveučilište bio zadovoljan međunarodnom sveučilišnom pozicijom". Svoje stajalište Bjeliš je potkrijepio riječima da je Hrvatska na dnu europskih lista kada je riječ o ulaganjima u obrazovanje i istraživanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.