Hrvatski radio

Radio Sljeme

Drugi Hrvatski radijski forum povodom Svjetskog dana radija

13.02.2019.

12:39

Autor: Emina Dabo Hunjak

Foto: HRT Radio Sljeme

Foto: HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Povodom Svjetskog dana radija u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je drugi Hrvatski radijski forum. Tema ovogodišnjeg foruma bila je medijska strategija, a raspravljalo se i o donošenju medijske strategije kojom bi se trebao odrediti smjer medija u daljnjem razdoblju.

Uz donošenje medijske strategije Ministarstvo kulture priprema izmjenu zakonodavstva, ove godine Zakona o elektroničkim medijima, a sljedeće godine planira donošenje krovnog zakona o medijima.

- Ono što su ključne teme je ulaganje u kvalitetno novinarstvo, dakle poticanje novinarstva, uređivanje pitanja koncentracije, pitanje i nekih novijih fenomena koji se vežu i uz nove tipove konzumacije. Moramo, doista, promotriti naše tržište. Znamo da se navike publika, osobito mladih publika, mijenjaju. Sve je manja konzumacija linearnih medijskih sadržaja i zapravo tu treba dati određene instrumente podrške kako bi se i hrvatski mediji mogli prilagoditi - rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Istraživanje Agencije za elektroničke medije pokazalo je ¸da građani nakon televizije više vremena provode uz radio nego internet te da radiju kao mediju najviše vjeruju. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić istaknuo je da je radio bio i ostao jedan od najvažnijih medija te da će ga Hrvatska radiotelevizija i dalje razvijati.

- Značaj radija će i dalje u budućnosti biti jako velik i utjecaj u medijskom prostoru će se i dalje nastaviti razvijati u smjeru koji je već sada zacrtan i u smislu što većeg utjecaja u medijskom prostoru - rekao je Kazimir Bačić.

Radijski slušatelji radio smatraju i najboljim izvorom informacija o lokalnim događanjima, a svim radijskim djelatnicima današnji dan čestitala je i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

- Svima onima koji svakodnevno i marljivo rade u proizvodnji radijskog programa ne samo da čestitam današnji dan, nego želim svako dobro - poručila je  Jelena Pavičić Vukičević.

Na drugom Hrvatskom radijskom forumu istaknuto je i kako 50 posto građana smatra da su izloženi utjecaju lažnih vijesti zbog čega je važno i dalje raditi na očuvanju stručnih i etičkih standarda radija kao medija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.