Hrvatski radio

Radio Sljeme

07:26 / 04.06.2017.

Autor: AmKK/GONG

Drugi krug izbora - Zagreb odlučuje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati na 612 biračkih mjesta u Zagrebu. Budući da su se, na prošlim izborima, pojavili zabrinjavajući slučajevi glasanja umjesto drugih osoba, GONG podsjeća da je to strogo zabranjeno i predstavlja kazneno djelo.

GONG poziva sve članove biračkih odbora i izbornih povjerenstava da se drže zakona i uputa DIP-a „k'o pijan plota“ kako bi se izbjegle nepravilnosti koje bi mogle izmijeniti slobodnu volju birača.

Temeljem do sada zaprimljenih dojava o mogućim nepravilnostima i borbe kandidata za svaki glas, GONG posebno ističe kritična mjesta ovih izbora koja će mu posebno biti u fokusu: Metković, Gospić, Imotski, Knin, Gračac, Split, Jelenje, Opatija, Bjelovar i Zagreb. Od DIP-a i izbornih povjerenstava očekuju da posebno upozore članove biračkih odbora o posljedicama počinjenja kaznenih djela protiv biračkog prava.

Upozorava kandidate i stranke da je zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te ih podsjeća da je tanka linija između dopuštenog i nedopuštenog utjecaja na birače, a posebno u okolnostima vrlo neizvjesnih rezultata izbora. 

GONG posebno ističe da  fotografiranje bilo svog, bilo tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ako im je istekla osobna iskaznica, mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan. Ako birač, zbog bolesti ili nepokretnosti, nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti od općinskih/gradskih izbornih povjerenstava da ga u njegovom domu posjete dva člana biračkog odbora.

U drugom krugu lokalnih izbora ispravno se glasa ako se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred imena kandidata za gradonečelnika/cu.

GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti glasanje.

Više informacija na www.zgizbori.hr 

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-pošte dip@izbori.hr. GONG će tijekom izbornog dana pružati informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.