Hrvatski radio

Radio Sljeme

Drugi udarni srpanjski turistički vikend!

25.07.2015.

18:27

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Promet je pojačan od ranoga jutra i to posebice prema moru. S obzirom na velik broj putnika koji idu prema moru, HAK savjetuje vozačima da, ako mogu, na put krenu u noćnim satima.

Od ranih jutarnjih sati u Lučkom prometna policija i radnici na naplatnim kućicama pokušavali su ubrzati protok vozila. Gužvi je bilo i ispred tunela Sv. Rok, a gust je promet i na većini glavnih graničnih prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom.

Na Rupi i Pasjaku pojačan ulazak vozila u Hrvatsku zabilježen je još od noći s petka na subotu. Tako se očekuje i u nastvku vikenda. No, povećan je i broj djelatnika pa većih zastoja i čekanja ne bi trebalo biti. Gužve se očekuju i na graničnim prijelazima te u lukama.

Više od 100.000 putnika očekuje se ovog vikenda u Splitu, 42.000 u zračnoj i 60.000 u trajektnoj luci.

U nastavku prenosimo - vikend "prometnu prognozu" sa stranica HAK-a te savjete putnicima;

"...Gužve se u povratku očekuju tijekom cijelog vikenda - od 10 do 20 sati, na svim cestovnim pravcima iz smjera mora prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1), na Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok)..."

SAVJETI

"...Kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje i trenutak polaska na put izradili smo Prometni kalendar (http://www.hak.hr/info/prometni-kalendari). Nađete li se u koloni ili prometnom čepu, vozite bez nervoze, strpljivo. Važno je da uz sebe imamo dovoljno vode, čaja, negaziranih sokova i hrane. Kad su vrlo visoke temperature, sigurno je ljepše voziti se u klimatiziranom vozilu, ali valja pripaziti da razlika između temperature klimatizirane kabine vozila i otvorenih prostora ne bude prevelika. Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina i nemojte zaboraviti da pojas spašava život, kako vaš tako i vaših suvozača, a osobito djece..." - navedeno je na stranicama Hrvatskoga autokluba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.