Hrvatski radio

Radio Sljeme

Drukčiji pristup obnovi pročelja u staroj gradskoj jezgri

23.02.2017.

12:49

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački Reformisti - Narodna stranka osvrnuli su se na obnovu pročelja posebice u Donjem i Gornjem gradu, jer se u tim dijelovima stare gradsje jezgre zahtjeva drukčiji pristup u rješavanju energetske učinkovitosti.

Većina zgrada u Donjem i Gornjem gradu građena je početkom 20. stoljeća, a zbog debljine zidova na pročeljima nije potreba termoizolacija. No ona je potrebna u obnovi stražnjih strana zgrada, koje su oronule kao i stolarija, te krovišta, ističe predstavnica donjogradskih Reformista Zinka Bratuša. Obnova pročelja u staroj gradskoj jezgri ne radi se samo na dobrobit njihovih stanara, nego na ponos Grada i zemlje. Tu se odvijaju mnoge stvari, tu se donose najvažnije odluke, koje se zapravo tiču Države, Vlade, Sabora - sve je to na ovom području. Mnogi ljudi su, athitekti, gradonačelnici i važne ličnosti su izgradili i darovali zgrade Gradu Zagrebu i jako je važno da to očuvamo.

Reformisti smatraju i da Grad treba podržati i financiranje ugradnje dizala u zgrade. Naime banke nude 6 posto kamata kaže član predsjedništva Reformista Robert Hirc. Vjerujemo da bi banke dale i upola nižu kamatnu stopu za to, čime bi naravno i olakšale financiranje ugradnje dizala u zgradama u staroj gradskoj jezgri, a i šire.

Obnova zgrada može se sufinancirati i iz fondova Europske unije putem Fonda za zaštitu okoliša i energetskau učinkovitost, iz gradske spomeničke rente i iz prohoda na automate za zabavne igre, ističu Reformisti. Oni smatraju da nije potrebno raditi razliku u postotku sufinanciranj apo gradskim zonama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.