Hrvatski radio

Radio Sljeme

Država će graditi stadion u Maksimiru?

11.10.2022.

15:52

Autor: Magdalena Pongrac

Maksimirski stadion

Maksimirski stadion

Foto: PIXSELL / PIXSELL

Odlična vijest uoči večerašnje uzvratne utakmice Lige prvaka između Dinama i Salzburga na Maksimiru. Vladin glasnogovornik Marko Milić sinoć je najavio da će država, zajedno s drugim sudionicima, graditi stadion u metropoli. Dok se iz Dinama vesele ovoj odluci, na račun Vlade pristižu kritike. Radi li se o populističkom potezu? 

Novi Dinamov stadion, projekt godinama najavljivan, nikada realiziran, sada dobiva novi smjer. Država planira graditi stadion u Zagrebu, najavio je Milić - Država već sada, kada traju konzultacije i pripreme za novu proračunsku godinu, uzima u obzir i ovo ulaganje koje smo zamislili da se pronađe jedan financijski okvir kroz koji bi se izvršila i ulaganja i za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo. 


Ovakva vijest obradovala klub - Nas veseli što postoji volja i želja Grada, države, HNS-a i Dinama. Ja se nadam iduće godine možemo očekivat jako dobre vijesti za Dinamo - rekla je  glasnogovornica kluba Iva Cigrovskij.


S druge strane, za čelnika SDP-a, Peđu Grbina, najava izgradnje je populistički potez - U Republici Hrvatskoj u kojoj postoje brojni infrastrukturni problemi, a u Zagrebu spomenut ću obnovu od potresa javnih zgrada. To nije prioritet. Onda Vlada, vjerojatno iz PR razloga, nađe se ulagati u onaj objekt za koji postoji zainteresirani investitor koji je to spreman napraviti privatnim novcem. U to ćemo ulagati? Naravno jer oni  to neće morati platiti. 


A gradonačelnik Tomislav Tomašević pozdravlja ovakvu odluku, ali ističe: "Zagrebu ne treba novi stadion na lokacijama poput Blata" - Ono što u gradu Zagrebu treba je da se na mjestu postojećeg, starog Maksimirskog stadiona sruši taj stadion jer je već 800 milijuna kuna ulupano u nešto što izgleda kao ruglo Europe i da se na tom mjestu izgradi novi stadion koji će koristiti Dinamo i koji će koristiti reprezentacija.


Temelj za izgradnju stadiona je Zakon o sportu, koji bi trebao stupiti na snagu iduće godine, najavio je Milić. Valjda to neće biti još jedan autogol.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.