Hrvatski radio

Radio Sljeme

Država će sufinancirati sanacije dimnjaka i kupnju kondenzacijskih bojlera

10.04.2020.

11:28

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je da se vode razgovori sa Svjetskom bankom oko sufinanciranja sanacije dimnjaka na zgradama koje su oštećene u potresu. Ministartvo će kreirati model za sufinanciranje kupnje novih kondenzacijskih bojlera.

"Nećemo građane ostaviti da se sami snalaze nakon potresa. Posljedice potresa su razorne, a sanacija će biti kompleksna i zato smo krenuli stvarati zakonski okvir koji će dati najbolji odgovor na situaciju u kojoj smo se našli. Svakodnevno se održavaju koordinacijski sastanci i radne podskupine sa predstavnicima struke i moram zahvaliti na operativnosti i međusobnom poštivanju koje u ovoj fazi pokazuju. Međutim, ima radova koji su hitni, na kojima radimo paralelno i s kojima možemo pomoći neovisno o donošenju novog Zakona", navodi se u priopćenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izjava ministra Štromara. 

U Ministarstvu graditeljstva je u srijedu održan i sastanak Radne grupe za obnovu i sanaciju dimnjaka, na kojem su prisustvovali predstavnici  Hrvatske komore inženjera strojarstva, Hrvatske gospodarske komore (Udruženje dimnjačarstva), Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Ministarstva kulture, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i  Gradske plinare Zagreb. Na sastanku su usuglašeni daljnji koraci te su izrađene i upute za građane kako bi se što prije krenulo u sanaciju. Dio građana želi samostalno i odmah krenuti s obnovom što naravno mogu i radimo na tome da se omogući povrat sredstava za sve one zahvate koji će biti obavljeni prema pravilima struke. Trenutno važeća građevinska regulativa omogućava uklanjanje posljedica potresa koji je umanjio ili ugrozio uporabljivost građevina izvođenjem radova izvanrednog održavanja na način da se odgovarajućim ispravnim jednakovrijednim dijelovima zamjene dijelovi građevine i oprema, uređaji i instalacije koje su oštećena izvanrednim događajem. Tako je prema postojećem zakonu moguće izvršiti zamjenu krovnog pokrova bez potrebe za izradom projekta, dok je izmjena krovne konstrukcije, zidova, stupova ili dimovodne cijevi provodi isključivo na temelju projekta izrađenog od ovlaštenih osoba. Za konstrukcije su nadležni ovlašteni inženjeri građevinarstva, a za dimnjake ovlašteni inženjeri građevinarstva i ovlašteni inženjeri strojarstva. Za cjelovitu obnovu potresom oštećene zgrade i poboljšanje njezine otpornosti na djelovanje potresa potrebo je izraditi posebni projekt, stoji u priopćenju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.