Hrvatski radio

Radio Sljeme

Država preuzima legalizaciju od grada?

12.12.2013.

16:29

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica Mrak Taritaš najavila je da od Nove godine Ministarstvo od Grada preuzima rješavanje legalizacije jer je Grad dosad riješio samo pet posto takvih zahtjeva.

Gradonačelnik Bandić poručio joj je da tu ne smije biti riječi o političkim  prepucavanjima, već da na zahtjevima 92 tisuće Zagrepčana moraju surađivati. Ministrica Mrak Taritaš najavljeno preuzimanje legalizacije argumentira time da je Zagreb s oko pet posto riješenih zahtjeva na razini države, ali da uvelike zaostaje za drugim gradovima. Ne vjerujem da se u idućih mjesec dana taj postotak može podići na 20 posto pa će naša zakonska obveza biti da Agencija preuzme predmete i rješava ih, rekla je ministrica u razgovoru za Jabuku TV. No, navedena se odluka može povezati i s time da je ona postala predsjednica gradskog HNS-a te da ima i gradonačelničke ambicije. Zato ju je gradonačelnik Bandić iz prostora za legalizaciju na Zagrebačkom velesajmu pozvao da se ne bave politikom, već da zajednički rješavaju probleme građana:

"Moja poruka ministrici je da da spustimo loptu na zemlju. Ostrašćeni govori nisu dobar saveznik ni ministrice, a još manje ostrašćeni govori gradonačelnika. Mi smo osuđeni na suradnju, da manje nastupamo kao kao političari, a više kao odgovorni ljudi na svojim funkcijama ministrice i gradonačelnika. Budući da se nešto radi nako 46 godina, nije lako riješiti. Zagreb ima preko 92 tisuće predmeta, to je petina svih predmeta u Republici Hrvatskoj. Mi imamo jako puno problema, ali ćemo ih riješiti", rekao je Bandić.       

Gradonačelnik je dodao da je na rješavanju legalizacije dosad zaposleno 110 ljudi, da će biti zaposleno još dvjesto te da će do Nove godine biti riješeno 15 do 20 posto zahtjeva:

"I mi ćemo do konca godine riješiti 18 tisuća predmeta i za iduće dvije godine riješit ćemo sve predmete u Gradu Zagrebu, ali razumijem bojazan ministrice i pozvat ću je da vidi kako se to ovdje radi da bi ona nama pomogla ukoliko ne bismo odgovorili zadaći, ali neće biti potrebe", zaključio je Bandić.   

Hoće li do takvog razumijevanja i suradnje Grada i ministarstva stvarno i doći ili će se nastaviti njihov sukob, koji će zasigurno naštetiti i samim građanima, prema svemu sudeći vidjet ćemo vrlo brzo. 

A gradonačelnik je na Zagrebačkom velesajmu odgovorio i na novinarsko pitanje o tome zašto su u gradskom proračunu za sljedeću godinu usprkos recesiji predviđena sredstva za gradnju još triju fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Bandić je rekao da su mu mandat za to dali građani na proteklim izborima:

"Fontane su bile projekt Milana Bandića, građani su na izborima rekli svoje o Milanu Bandiću. U čemu je problem? Građani će ocijeniti one tri kao što su ocijenili ove dvije. Vidite da su ove dvije dobro honorirali, a zamislite koliko će honorirati tri - više nego ove dvije. Vidjet ćete kad napravimo još ove tri - to će biti najljepši ulaz u grad od europskih metropola 28 članica Europske unije", dodao je gradonačelnik.    

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.