Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Državni inspektorat kaznio Grad zbog asfaltiranja Jaruna bez dozvole"

25.07.2023.

13:37

Autor: HRT RadioSljeme

Davor Bernardić

Davor Bernardić

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Državni inspektorat kaznio je Grad zbog asfaltiranja ceste oko Jaruna bez građevinske dozvole, istaknuo je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić. Osvrnuo se i na "aferu plin" u kojoj je Gradska plinara Zagreb po većoj cijeni kupovala plin te na natječaj za nabavu podzemnih spremnika gdje će, kaže, grad biti financijski oštećen. 

Trgovanje plinom, ovih je dana glavna tema u našoj zemlji. Nije zaobišla ni glavni grad - Zašto je Gradska plinara kupovala plin od PPD-a po cijeni od 106 eura po mWh u vrijeme dok se taj plin PPD-u prodavao po jedan cent. Iz Grada Zagreba su nam objasnili da bi u suprotnom plaćali penale. To nije točno jer, prema medijskim napisima, PPD je sam tražio raskidanje ugovora sa zagrebačkom Plinarom. Zašto na to iz Plinare nitko nije reagirao? - objasnio je Davor Bernardić.


Preplatiti će Grad, ističe Bernardić, i postavljanje podzemnih spremnika. Kaže da je ponovljen natječaj za njihovu nabavu, a dobila ga je ista tvrtka čiji su prvi postavljeni spremnici u Masarykovoj. No, ovoga puta, nije zatraženo da ih ona mora ugraditi jer će to napraviti Grad - To je suprotno od predmeta javne nabave. Cijena betoniranja oplate, otprilike po kojima sada rade Zagrebačke ceste je 535 eura po kubiku, a na tržištu možete te iste radove dobiti za 100 eura po kubiku. Rade betoniranje o trošku Grada, a ne o trošku ponuditelja i za cijenu koja je 5 puta veća od tržišne cijene - rekao je.


A asfaltiranje ceste oko Jaruna napravljeno je pak bez građevinske dozvole pa je i Državni inspektorat kaznio Grad napominje prvi čovjek gradskih Socijaldemokrata kojemu je i sporno financiranje radova - Taj asfalt se financirao sredstvima Europskih fondova koja su povučena iz Fonda solidarnosti, a ti novci su morali biti namijenjeni za obnovu od potresa što će, u idućim mjesecima, na pitanja odgovarati OLAF-u ministar Bačić i njegov prethodnik ministar Paladina - zaključio je Bernardić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.