Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Dva desetljeća bez novih pruga"

22.09.2020.

13:26

Autor: Krešimir Vešnik

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

"Tramvaj zvan 20 godina čežnje" bio je prosvjedni performans Zelene akcije kojim su tražili proširenje gradske tramvajske mreže. Ističu da je prošlo 20 godina od izgradnje posljednjih metara tramvajske pruge. Pefrormans je izveden povodom "Svjetskog dana automobila".

"Zadnji metri tramvajske pruge izgrađenu su u jesen 2000-e godine" - ... svega nekoliko mjeseci nakon što je Milan Bandić prvi put postao gradonačelnik. Njegov doprinos prije 20 godina izgradnje pruge je samo to što radove koji su već trajali, nije zaustavio - istaknuo je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Zbog toga su performansom "Tramvaj zvan 20 godina čežnje" članovi Zelene akcije tražili proširenje tramvajske mreže. Transparentom od 10 metara u obliku tramvaja hodali su po Heinzelovoj ulici, simulirajući njegovu vožnju. Zašto baš tamo? - U Zagrebu postoji nekoliko trasa na kojima je već godinama planirana izgradnja novih pruga. Jedna od njih je potez Radnička-Henzelova. Slično je i u Novom Zagrebu, od okretišta u Zapruđu do Dugava i onda na zapad do Sloboštine pa i dalje. Ima tih primjera još, ali svima je zajedničko da se periodički najavljuje da će se izgraditi mreža, ali realizacije nema - objasnio je Ivčić.

Nije to jedina pruga koju se moglo izgraditi - Jedan dio koji bi se mogao napraviti bez većih problema je od Ljubljanice pa na jug do Horvaćanske, da se spoje ta dva dijela. Također, sada je opet aktualno da se produži tramvajska pruga po Vukovarskoj, od Zagrepčanke do Trešnjevačkog trga i na taj se način skrati put tramvaja broj 3 - naglasio je Ivčić.

Performansom je obilježen "Svjetski dan bez automobila" kojim se želi ukazati na negativne posljedice njegovog korištenja. Dobra alternativa je tramvaj te zbog toga, zaključuju iz Zelene akcije, treba izgraditi nove kilometre pruge.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.