Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dvadeset oporbenih zastupnika traži referendum o izmjenama GUP-a

27.01.2020.

12:59

Autor: Davor Šalat

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Na sjednici Gradske skupštine u veljači raspravljat će se i o prijedlogu dvadesetero oporbenih zastupnika da se o izmjenama zagrebačkog GUP-a raspiše referendum. Spomenuti zastupnici danas su istaknuli da su protiv izmjena GUP-a građani, većina gradskih četvrti i cijela struka.

Dvadesetero oporbenih zastupnika jedinstveno je u protivljenju izmjenama GUP-a i potrebi da o njima na referendumu odluče građani.

- U javnoj raspravi koja je provedene u kolovozu i koju su pokušali sakriti od javnosti, podneseno je više od 30 tisuća primjedbi građana. Gradonačelnik ih je odbio gotovo sve. Čak 11 od 17 vijeća gradskih četvrti dalo je negativno mišljenje o ovom gradonačelnikovom prijedlogu GUP-a i u konačnici kompletna stručna javnost koja je jednoglasna u tome da ovakve izmjene GUP-a ne treba donijeti - istaknuo je Matej Mišić iz SDP-a.

Inače, rasprava o GUP-u bit će šesta točka sjednice, a prijedlog o referendumu tek 35. točka, što oporbeni zastupnici ocjenjuju posve nelogičnim. 

A na novinarsko pitanje ima li smisla referendum jer nije vjerojatno da će na njega izići više od 50 posto građana kako bi bio valjan, odgovorio je Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka.

- Samo jedno zemljište kojem se definira namjena u GUP-u vrijedi više milijardi kuna. Valjda treba pitati građane o tome je li prenamjena tog zemljišta koje vrijedi više od milijardu kuna - valjda je to vrijedno jednog referenduma, kojeg je gradonačelnik najavljivao o raznim temama kao što je stadion puno puta i nikad nije u svom mandatu proveo niti jedan referendum. Valjda je vrijeme nakon 30 tisuća primjedbi i najkontroverznijeg prostornog plana u ovoj zemlji da se jednom pita građane je je li to doista u njihovom interesu - zaključio je Tomašević.    

No, u međuvremenu najavljeni su amandmani na spomenute izmjene koje još nisu ni donesene. Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a smatra da se trakavica oko GUP-u nastavlja.

- Na Predsjedništvu je predsjednik Gradske skupštine rekao da se očekuju amandmani, da se na ovoj sjednici neće glasati o GUP-u, da nakon što amandmani prođu zakonsku proceduru, to znači suglasnost Ministarstva, još jedanput će GUP zajedno s amandmanima doći na sjednicu Gradske skupštine. Ova trakavica kad je riječ o GUP-u se nastavlja, nije tome kraj 6. veljače - ocijenila je Mrak Taritaš.       

Oporbeni zastupnici očekuju da od izmjena GUP-a odustanu i zastupnici HDZ-a koji su dio vladajuće gradske većine te da će previranja u HDZ-u na kraju rezultirati njihovim raskidom koalicije sa strankom gradonačelnika Banića.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.