Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dvije poliklinike prošle godine negativno poslovale

17.10.2017.

15:48

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije poliklinike u vlasništvu grada Zagreba negativno su poslovale prošle godine, rečeno je na sjednici Odjela za zdravstvo. Ipak, najveći problem predstavljaju ugovori koje su poliklinike potpisale s HZZO-om.

Sedam je poliklinika analizirano na sjednici, a one koje su negativno poslovale 2016. godine su poliklinika dr. Drago Čop i Poliklinika Zagreb.

Velika većina posluje pozitivno, dio posluje negativno, ali promjenom menadžmenta u nekim poliklinikama je došlo do promjene toga pozitivnog u negativni trend. Ono što je važno da te poliklinike trebaju proširiti svoju paletu usluga, kazao je Rajko Ostojić, predsjednik Odbora za zdravstvo.

Međutim, najveći problem zagrebačkih poliklinika je njihovo ugovaranje s HZZO-om, rekao gradski pročelnik za zdravstvo, Vjekoslav Jeleč, Obavi se posao koji kad probije kvotu, de facto, ne plaća. Vi trošite materijal, vi amortizirate sve, a nemate naknadu. Definitivno je potrebna revizija odnosa HZZO-a prema tim ustanovama.

No postoji problem i s nedostatkom specijalizanata, posebno ortodonta, ističe Ostojić, Nedostatak specijalizacija, osobito iz ortodoncije, nešto što traje tridesetak godina. Usko grlo je, naravno, edukacija. Dok se ne poveća broj edukatora, mentora, naravno da je usko grlo sami Medicinski fakultet, odnosno, Stomatološki fakultet.

Na upit Tomislava Jonjića Što po pitanju specijalizanata Zagreb čini? na sjednici je pročelnik Jeleč odgovorio, Na projektu zbrinjavanja medicinskog kadra se radi jer se gradi veliki gradski projekt, negdje oko 400-500 stanova, a jedan dio je, svakako, predviđen i za liječnike. I oni će učestvovati u tom natječaju jer su znanstveni novaci popunili jedan dio kvote.

Sljedeća sjednica Odbora za zdravstvo bit će o općim bolnicama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.