Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Dvorišta" i ovo ljeto donose zagrebačke priče

13.07.2019.

13:30

Autor: Magdalena Pongrac

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

7 gornjogradskih dvorišta sinoć su otvorila svoja vrata kako bi u njima ugostili posjetitelje željne dobre glazbe, hrane i druženja. Popularna manifestacija trajat će do iduće nedjelje, a ovoga ljeta svakim danom od 18 sati do ponoći možete zaviriti i u dva nova.

Posjetitelji manifestacije Dvorišta šesti put mogu zaviriti iza pročelja gornjogradskih palača i kurija te upoznati šarmantna i slikovita dvorišta koja se iza njih skrivaju. Među dvorištima koja su se prošlih godina našla na popisu mjesta koja morate vidjeti, pojavila su se dva nova, rekla je organizatorica Slavica Olujić Klapčić - To je dvorište Narodnog doma HAZU-a, i to stražnje koje gleda na Radićevu i prednje u Opatičkoj 18. Ostalih 5 ste imali priliku vidjeti prethodnih godina. Tu je naša već tradicionalna palača Balbi u Demetrovoj  11, zatim privatno dvorište u Radićevoj 54, privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19, dvorište u Habdelićevoj 1 i dvorište Državnog arhiva u Opatičkoj 29.

"Svako ima svoju priču" ovogodišnji je slogan manifestacije, a priču iz dvorišta obitelji Milovac ispričao nam je organizator Vedran Galić - U tom dvorištu je navodno Lisinski živio neko vrijeme i tamo napisao prvu hrvatsku operu "Ljubav i zloba".

Upoznavanje kulture i povijesti našega grada upotpunit će mlade zvijezde u usponu koje izvode strane i domaće hitove, a na repertoaru je i bogata ponuda hrane i pića, istaknula je direktorica gradske turističke zajednice Martina Bienenfeld - Jako nam je drago da je odaziv domaćih i stranih turista tako velik. Tajna dvorišta je u tome što su to prave zagrebačke priče, a dvorišta nam pokazuju kako Zagrepčani žive u ovo doba godine, stvarno je lijepo i opušteno.

O atraktivnosti i uspjehu manifestacije puno govore i dvije prestižne nagrade za najkreativniji i najinovativniji projekt u hrvatskom turizmu, a provjeriti zašto su Dvorišta tako popularna možete do 21. ovoga mjeseca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.