Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dvostruko manje adventskih kućica nego 2019.

05.10.2021.

11:05

Autor: Ivan Hlupić/Ivana Radaljac Krušlin

Zoe Šarlija/PIXSELL

Zoe Šarlija/PIXSELL

Foto: - / -

Gradska uprava raspisala je natječaj za 93 adventske kućice na pet lokacija u središtu grada. Zabranjen je podnajam kućica, a za svaku od njih predviđena je licitacija, pri čemu je određena najniža cijena.

Pandemija ili sasvim drugačiji pristup komercijalizaciji gradskih površina u predblagdansko i blagdansko vrijeme? Kako god bilo, spektakularni zagrebački Advent ove će godine izgledati nešto skromnije i drugačije u odnosu na dosadašnje. 

Premda je triput zaredom proglašavan najboljom adventskom manifestacijom u Europi, zagrebački je Advent na koncu postao mjerilo sjaja i bijede velegrada. Umiveno lice s bezbroj lampica u pozadini je skrivalo malverzacije, prekupce i ostale partikularne interese. Nova je gradska vlast najavljivala da će dobro pročešljati cijelu mrežu isprepletenu i danas najavila novosti. Advent će biti skromniji, na pet lokacija, a klizališta na Tomislavcu neće biti.

Gradska je skupština još u kolovozu jednoglasno odlučila da se sve kućice za prigodnu prodaju ovaj put trgovcima dodijele licitacijom, a ne, kako je to ranije bilo, pojasnio je gradonačelnik Tomašević. "Novost je da se kućice više neće dodjeljivati direktno, organizatorima, koji su ih onda davali u podzakup drugim ugostiteljima po netransparentinm uvjetima." Za ukupno 93 kućice, koje će biti smještene na pet lokacija, početna cijena je tisuću, a krajnja 30 tisuća kuna, a cijena ovisi o lokaciji. Natječaj je otvoren do 18.listopada, a licitirati se može za "Jelačić plac, Europski trg, Bogovićeva i Gajeva ulica i Strossmayerovo šetalište. Ovakav koncept usuglašen je s Turističkom zajednicom Zagreba, Javnom ustanovom Park Maksimir, Gradskim zavodom za zaštitu spomenika, kulture i prirode te Gradskim uredom za gospodarstvo."

Dodatne kriterije, poput kvalitete ponude, ponude domaćih proizvoda i slično, ipak su morali ostaviti za sljedeću godinu, kaže gradonačelnik. Međutim, puno će se više pozornosti posvetiti postojećim terasama i okupljalištima domaćih i turista. Program "ŽićBo" mogao bi i proširiti blagdanski program, pojasnio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. "Tu će se uključiti postojeći ugostitelji s vlastitim terasama, koje su i šire nego što je to bilo do sada, koje će se, i što se tiče posebnih menija, uključiti, uz kućice, u ponudu za Advent."

Omiljeno klizalište na Tomislavcu čekat će ipak neke bolje dane jer su, kako se moglo čuti, troškovi visoki, a s obzirom na pandemijsku neizvjesnost, upitno je hoće li uopće biti dopušteno njegovo korištenje.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.