Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dvostruko više stipendija za upisnike deficitarnih zanimanja

13.04.2018.

13:23

Autor: Magdalena Pongrac

Dvostruko više stipendija za upisnike deficitarnih zanimanja

Dvostruko više stipendija za upisnike deficitarnih zanimanja

Foto: - / -

Grad Zagreb dodijelio je stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. U našem gradu na tržištu rada, između ostalih, najviše manjka zidara, bravara, krojača, vodoinstalatera, soboslikara i pekara.

Kako bi ih potaknuo na upisivanje trogodišnjih strukovnih programa, Grad stipendiju dodjeljuje već 14 godina, te je u tu svrhu izdvojio 52 milijuna kuna. Da nije ove stipendije, sasvim sigurno bi upis u ta zanimanja bio puno manji. Lani smo podijelili 53 stipendije, ove godine 101 i nadamo se da ćemo sljedeće godine podijeliti između 150 i 200 stipendija, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić:

Predsjednik zagrebačke Obrtničke komore Mirza Šabić naglasio je da je interes mladih za obrtništvo sve veći. Grad Zagreb ima povećanje broja obrtnika za gotovo 500 više nego prethodne godine te se nadamo da će ovi stipendisti jednog dana biti naši novi kolege. Zapravo je ovo sinergija Grada, Komore, obrtničkog sustava te same djece i roditelja za bolje sutra svih nas.

Pokazatelj da nas očekuje bolje sutra je i činjenica da obrtnička zanimanja svake godine upisuje sve više učenika. Prema tome, ističe Šabić, po pitanju obrazovanja obrtnika, naš grad ima bolju perspektivu nego proteklih godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.