Hrvatski radio

Radio Sljeme

U čemu najviše griješimo u slučaju požara?

21.04.2022.

15:13

Autor: Radio Sljeme

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

15. travnja 2019. godine sve su oči svijeta bile usmjerene ka plamenoj buktinji u središtu Pariza - gorjela je biser arhitekture 14. stoljeća, katedrala Notre Dame. U sjećanje na taj događaj snimljen je dokumentarac "Notre Dame u plamenu" čija će se premijera održati večeras u 19 sati u Kaptol Boutique Cinema. Zagrebački vatrogasci premijeru će iskoristiti kako bi obrazovali javnost o tome kako se ponašati u slučaju požara. Predstavit će infografiku u obliku stripa koja, među ostalim, pokazuje tri najčešće pogreške koje radimo kad se vatra razbukta. 

Tri najčešće pogreške u požaru

Tri najčešće pogreške u požaru

Foto: JVP Zagreb / JVP Zagreb

Prva situacija u kojoj se možete naći je da ste u objektu kojeg je zahvatio požar i možete sigurno izaći van, kazao je u našem programu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih. U tom slučaju to treba i napraviti, izaći sigurno iz prostora, ali ne zaboraviti na jedan detalj.


- Jako je bitno da zatvorite vrata iza sebe. Ta vrata sprječavaju širenje dima i usporavaju širenje požara, evo plastično ću objasniti, imamo jedan požar na trećem katu u Novom Zagrebu i kad čovjek koji bježi van iza sebe ostavi vrata otvorena, mi više nemamo požar na trećem katu, nego imamo požar na trećem katu i evakuaciju svih stanara od trećeg kata do kojeg već kata koliko zgrada ima - napominje Jembrih.


Drugi je slučaj kada se između vas i sigurnog izlaza nalazi vatra, a prostor je ispunjen dimom.


- U tom slučaju je najbolje ne ići u taj nekakav hodnik, u neki prostor ispunjen dimom, jer smo rekli da je on opasan. Tri udaha dima i nažalost vaš život je gotov. U tom slučaju najbolje se opet izolirati od tog požara običnim vratima, jednima, drugima, trećima, u kupaonu, na balkon, pokazati se i mi ćemo vas doći spasiti - savjetuje Jembrih.


U trećoj situaciji pokušavamo ići prema sigurnom prostoru, ali nailazimo na vrata iza kojih je dim. - U tom slučaju - upozorava Jembrih, - najstrože je zabranjeno otvoriti vrata jer može doći do eksplozije dimnih plinova. To je zaista jedan događaj koji se događa na intervencijama, vrlo je opasan i za nas, a kamoli ne za civile kao što ste vi -.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici