Hrvatski radio

Radio Sljeme

Edukativna kampanja HNB - a o uvođenju eura u punom jeku

09.09.2022.

13:51

Autor: Radio Sljeme

Novčanice eura

Novčanice eura

Foto: Igor Kralj / Pixsell

S približavanjem Nove godine bliži nam se i uvođenje nove valute - eura, a kuna odlazi u povijest. Dok se građani privikavaju na dvojno isticanje cijena, Hrvatska narodna banka provodi edukativnu kampanju za građane koja ulazi u samo finale. Uz već aktivnu stranicu euro.hr s mnoštvom informacija i učestalih pitanja i odgovora, cilj je doći do svakog pojedinca i objasniti mu koje će se promjene događati s njegovim novcem, kreditima i depozitima.

Proces zamjene neće značiti nikakve troškove za potrošače i očekujemo da on prođe automatizmom bez nepotrebnih odlazaka u banke.


- Želimo pojasniti kako će ta zamjena za njih biti bez naknade, građani ne moraju brinuti o tome kako će i pod kojim uvjetima mijenjati novce tijekom ove kampanje i kuna do kraja godine će biti dovoljno, a od početka sljedeće godine bit će dovoljno eura i što je vrlo važno, na bankomatima između 15. 12. i 15. 1. moći će podizati gotovinu čak i izvan svoje bankomatske mreže bez naknade, moći će gotovinu u kunama od 1. listopada također polagati u banke bez naknade - rekla je u našoj emisiji Eurokutak viceguvernerka Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek.


A za rješenje svih nedoumica trebali bi poslužiti svi raspoloživi kanali komunikacije. - Ono što će građani prvo moći vidjeti jest uspostava call centra gdje će se građani moći javljati telefonom i postavljati pitanja o temama koje ih interesiraju i dobiti mjerodavne odgovore. Pripremamo i informativnu brošuru, tih brošura bit će 1 400 000, koliko ima hrvatskih kućanstava. Pripremamo i video i audio spotove, dakle informacije koje će se vrtjeti na svim platformama, bilo da se radi o društvenim mrežama, radio stanicama, na televizijama, dodaje Švaljek.


Osim putem medija, u pripremi je i projekt dolaska na lice mjesta vozilima u 70 hrvatskih gradova.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.