Hrvatski radio

Radio Sljeme

Eko udruge pozvale na prosvjed protiv poskupljenja cijena odvoza otpada

14.11.2019.

12:21

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Zbog najave poskupljenja odvoza otpada ispred zgrade Gradske uprave jutros se pojavila velika hrpa smeća. Naime, održan je performans nekoliko udruga koje se bave zaštitom okoliša kako bi građane pozvali na prosvjed koji će se održati trećeg prosinca.

S brdom smeća i transparentima pripadnici eko udruga gradonačelniku Milanu Bandiću poručili su da im je dosta samo promatrati kako Grad nesposobno vodi politiku gospodarenja otpadom. Planiraju se usprotiviti najavljenom poskupljenu cijena odvoza otpada jer, kažu, potpuno je nelogično da cijene rastu kada se sve više otpada mora odvajati.

- Razloga za povećanje cijena svih građana nema ama baš nikakvoga. Naime, iz nadležnih službi tumače da će se povećanje cijena nastati zbog odvojenog prikupljanja otpada, a mi svjedočimo i dalje da je grad zagreb sve više u smeću, da građani ne dobivaju kvalitetnu uslugu, a tim više niti se ne uspostavlja sustav odvojenog prikupljanja otpada koji bi im smanjio troškove - rekla je predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branka Genzić-Horvat.

Iz udruga su istaknuli kako će ovakav prijedlog novih cijena odvoza otpada za neke građane značiti i trostruko povećanje računa. A sve to zbog nerada i loše organizacije komunalnih službi.

Upozorili su i kako će građani imati malu mogućnost da sami utječu na niže račune jer fiskni dio računa iznosi 70 posto, a onaj varijabilni tek 30 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.