Hrvatski radio

Radio Sljeme

Emitirana 250. radioputopisna emisija 'Prstom po globusu'

29.11.2015.

14:00

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na jubilarnom putovanju autorica emisije Vesna Jurić Rukavina ove nedjelje povela vas je u talijanski Asiz. Zahvaljujući svojim gostima kroz sedam godina emitiranja 'Prstom po globusu' ispričala vam je priče s raznih kontinenata i upoznala s brojnim zanimljivim mjestima.

U sedam godina emitiranja kroz emisiju je prošlo 230 gostiju, a najmanje putopisaca. Bili su tu umjetnici, liječnici, znanstvenici, političari,akademici, geografi, književnici i pjesnici, inženjeri gradnje i arhitekti, zaljubljenici u povijest i putovanja, glumci, operni pjevači i dirigenti, teolozi, studenti, slušatelji koji su se sami javili, speleolozi, vatrogasci, redatelji BBC-a, prolaznici slučajni zaljubljenici u svoj grad, veleposlanici stranih država u našoj zemlji, ali i naši u inozemstvu, ambasadori mira, liječnici bez granica, pripadnici mirovnih snaga u Afganistanu, misionari u Africi, prijatelji Maori s Novog Zelanda, savjetnik za UNESCO-ovu listu svjeteske baštine...

Anegdota je mnogo, a čarolija još više jer najveća radost tih emisija su mi reakcije slušatelja i kolega i prijatelja emisije koji, kako kažu, zažmire i presele se u bilo koji dio svijeta i koji se osjećaju da smo svi zajedno baš u tom gradu, na nekoj planini ili dolini rijeke. Anegdota je možda najdraža ona kad me je nazvao jedan slušatelj i rekao mi - pa dobro kako ste se usudili ići na Južni pol, baš sam se brinuo - i nije mi vjerovao da sam samo riječima sa sugovornikom dočarala svijet tišine i hladnoće. Bilo je i puno oklada jesam li baš bila na nekom odredištu ili ne, a nažalost mnogi su izgubili oklade jer sam zaista posjetila mnoga mjesta iz emisije. Najdraži razgovor mi je bio s poglavicom plemena Masai koji je u trenutku dok smo se čuli slavio jer je dobio sina - priča mi kolegica Vesna Jurić Rukavina o svojih sedam godina s emisijom 'Prstom po globusu'.

Istaživala je razne arhive, istraživala glazbu, karte, svako putovanje za sebe. Izazovna putovanja nisu bila samo svjetska, primjerice 'Putovima glagoljaša' bio je poseban izazov zbog hrvatske povijesti, a Asiz se Vesni urezao u srce zbog ljepote Umbrije, pa voli reći da je zaljubljena u taj grad kao i u Zagreb, te neke gradove Istre. Ljepota svih tih putopisa, objašnjava Vesna, je što su životni i ne bježe ni od bijede ni od raskoši. Ni od zdjelice riže, ni od naskupljih konjaka na svijetu. Iza svega je zaista puno rada, čitanja, istraživanja pa čak i učenja neobičnih i dalekih jezika, a sve omotano u glazbu tradicionalnu područja ili zemlje u kojoj se nalzimo. Ponekad mi se čini da je najbitnije spajati ljude i kulture kako bi se bolje razumjeli - zaključuje Vesna Jurić Rukavina.

Radioputopisnu formu i iskustvo Jurić Rukavina je preselila i u formu dokumentarno dramskog izričaja i u Odjelu Drame HRT ove godine premijerno je izvedena Zaboravljena gradina. Njezino istraživanje na lokalitetu starom 3300 godina u Istri - Vrčin, s vodičem koji nije arheolog već također zaljubljenik u povijest, bio je čisti avanturizam jer na gradinu Histra od početka prošlog stoljeća i nije se baš previše odlazilo. Ekskluzivno za 'Prstom po globusu' na poziv naših i stranih arheologa prisustvovala je otkriću dijela povijesti iz 3. stoljeća na lokalitetu Vižula Burle - Medulin, vodila nas u vrijeme Rimskog carstva, te otkrila tajnu jedne perlice. Vesna je članica Izvršnog Odbora FIJET-HR, nastarije svjetske asocijacije koja okuplja novinare koji prate turizam i koji su putopisci, a prije dvije godine primila je i posebnu zahvalnicu 'Marco Polo' te asocijacije. Pokrenula je kroz emisije niz inicijativa prema očuvanju sakralne baštine ili povremenog otvaranja naše zagrebačke ljepotice Palače Dverce za posjetitelje, te razotkrivanja jednog od najljepših mozaika na svijetu iz Rimskog vremena u Istri koji su konzervirani pijeskom.

Putujemo dalje... - poručuje nam uoči jubilarne emisije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.