Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:52 / 20.02.2020.

Autor: Antonia Ćosić

Energetska obnova zgrada u Dubravi

Energetska obnova zgrada u Dubravi

Energetska obnova zgrada u Dubravi

Foto: - / -

U energetsku obnovu našeg grada uključene su 134 zgrade različitih javnih namjena, a sveukupno planirana je investicija od 805 milijuna kuna. Koriste se proračunska sredstva, EU fondovi i povoljna kreditna sredstva. Posjetili smo zgradu Prehrambeno-tehnološke škole i Domu zdravlja Zagreb-Istok.

U energetsku obnovu  uključene su 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba sa čijom realizacijom se planira smanjiti potrošnja energije za više od 50 % u tim zgradama, smanjiti emisije CO2 kao i koristiti obnovljivi izvori energije.

Od planiranog, do sada su završene energetske obnove na 49 zgrada na kojima su ostvarene uštede energije za više od 14.000 MWh/godišnje i smanjene emisije CO2 za više od 3.000 t/CO2 godišnje. Za realizaciju programa energetske obnove, do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnog i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162.245.968,87 kn. 

Naravno, lagano se prekorači planirani iznos. Voditeljica projekta Andrea Sili - Bosner i pomoćnica pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić objašnjavaju kako može doći do prekoračenja zacrtanog, tj. planiranog troška - mijenja se stanje na tržištu, nisu iste cijene kad ste krenuli u planiranje i 2-3 godine kasnije kad krene realizacija. Zamislite samo radove kod kuće. Krenete u neke radove na kupaonici, primjerice, i odjednom otkrijete da treba mijenjati i instalacije. Prekoračenja se nadoknađuju sredstvima iz proračuna.

Bili smo u prehrambeno-tehnološkoj školi koja prostor dijeli s još 3 škole, pojasnio je ravnatelj Josip Šestak - već smo ostvarili 50% uštede zbog energetske obnove i jako smo zadovoljni.

U Domu zdravlja Zagreb-istok bila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević koja se nada da će ovi programi pomoći i pacijentima, a v.d. ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Istok Dragica Jesih je istaknula kako su ulaganja itekako potrebna domovima zdravlja.

Smanjenje emisije CO2 i ušteda energije za više od 50% bi trebala dovesti do manjih računa i veće dobrobiti svih korisnika zgrada javnih namjena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.