Hrvatski radio

Radio Sljeme

Energetski obnovljena škola Dobriše Cesarića

21.10.2021.

12:19

Autor: Boris Bogić

Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: - / -

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Dobriše Cesarića provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu programa " Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Škola je dobila novo pročelje, nove prozore, novu plinsku kotlovnicu, sustav grijanja i izmjene zraka, radijatore, fotonaponsku mrežu te je iz energetskog razreda oznake  D unaprijeđene u energetski razred oznake  A+! 

Obnova  vrijedna gotovo 11 500 000 kuna uz sufinanciranje iz EU fondova od 4,3 milijuna kuna ima svoje značenje u mozaiku pozitivnih  gospodarskih efekata  koje ovakvi projekti izazivaju.

To su: energetske uštede, smanjenje emisija CO2 i značajan poticaj za lokalno gospodarstvo kroz kreiranje novih poslovnih mogućnosti, novih radnih mjesta, doprinos u pozitivnim ekonomskim pomacima i poticanju gospodarskog razvoja u cjelini.

Primjenom mjera energetske učinkovitosti škola će smanjit potrebu za toplinskom energijom za 337 MWh godišnje što je gotovo 83%, a emisija CO2 smanjit će se za 211 tona godišnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.