Hrvatski radio

Radio Sljeme

Epidemiologinja Dijana Mayer: Flurona, za sada, uzrokuje blažu kliničku sliku

04.01.2022.

16:45

Autor: Radio Sljeme

Epidemiologinja Dijana Mayer

Epidemiologinja Dijana Mayer

Foto: Borna Filić / Pixsell

Prvi slučaj "flurone" otkriven je i u Zagrebu. Riječ je o istodobnoj zarazi i gripom i koronavirusom, pojasnila je u našoj emisiji "Gradska posla" epidemiologinja HZJZ-a, Dijana Mayer. Cijeli razgovor možete pogledati u nastavku.

„Flurona za sada uzrokuje blažu kliničku sliku, međutim, moramo pratiti razvoj situacije. Kod gripe simptomi počinju naglo – naglo je visoka temperatura, bol u mišićima, glavobolja, jedna opća slabost. Gripa je bolest koja doslovno čovjeka pet dana prikuje za krevet. Kod korone je taj početak bolesti nešto slabiji, međutim pogoršanje kliničke slike pojavljuje se sedmi do deseti dan.”, istaknula je Mayer te poručila: „Zato se važno cijepiti i protiv gripe i protiv koronavirusa.”


Između ostalog, Mayer se osvrnula i na protekle dvije godine borbe protiv pandemije:


„Hrvatska je, u skladu sa svojim mogućnostima, postupila izvrsno. Pratili smo što se događa u susjednim zemljama te pravovremeno reagirali. Uvijek se u radu može potkrasti koja pogreška, međutim mislim da smo mi kao zemlja jako dobro plivali u borbi s pandemijom, među prvima smo dobili cjepivo te se brzo i kvalitetno organizirali, od županijskih zavoda do liječničkog osoblja u bolnicama.”


Kada možemo očekivati kraj ovakvog stanja u kojem živimo, Mayer nije željela prognozirati, ali je istaknula nadu da će do njega doći već ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.