Hrvatski radio

Radio Sljeme

Europska investicijska banka pruža podršku Zagrebu u energetskoj obnovi zgrada

01.06.2023.

15:03

Autor: Radio Sljeme

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwinska

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwinska

Foto: Željko Hladika / Pixsell

Grad Zagreb uskoro će početi provoditi novi energetski projekt "ZA - GREEN - Zagrebačka akcija za zelenu obnovu". Financirat će ga, gotovo u potpunosti, Europska investicijska banka. Riječ je o programu energetske obnove dogradnje i izgradnje javnih zgrada ukupne vrijednosti 2, 7 milijuna eura.

Ugovorom Grad Zagreb koristi tehničku pomoć i sredstva iz Europske lokalne energetske pomoći - ELENA za pripremu projekata energetske učinkovitosti i smanjenje emisije ugljika u javnim zgradama, kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Pedeset javnih zgrada koje su vrtići, škole, domovi za starije i nemoćne i ostali javni objekti. 90% vrijednosti ovog projekta bespovratno financira Europska investicijska banka, 10% će biti udio Grada Zagreba i kada se ta projektna dokumentacija pripremi, tada govorimo o energetskoj obnovi 50 zgrada koje su vrijedne čak 85 milijuna eura. Ne samo da će Grad Zagreb dati doprinos u smanjenju emisije stakleničkih plinova, nego ćemo isto tako napraviti znatne uštede za gradski proračun - pojasnio je Tomašević.


Grad Zagreb primjer je kako upravljati resursima i energijom na odgovoran i održiv način, istaknuo je ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.


- Ovo je investicijski val Grada Zagreba i otvoreni poziv poduzetnicima, građevinskom sektoru, projektantima, proizvođačima materijala da ulažu, planiraju, zapošljavaju, da planiraju investicije. Drago mi je da Zagreb pokazuje primjerom kako to treba raditi. Očekuje nas 85 milijuna eura investicije samo u ovom projektu, očekuje nas još puno, preko 300 milijuna investicija u zgrade u sljedećim projektima Grada Zagreba kroz okvirni kredit s Europskom investicijskom bankom kroz zelene obveznice koje ćemo prvi u ovom dijelu Europe mi ovdje u Zagrebu staviti u optjecaj - ustvrdio je Domac.


Projekt će se provoditi tijekom iduće tri godine, a uz uštede u gradskom proračunu, građani će dobiti suvremeno opremljene zgrade i bolju uslugu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.