Hrvatski radio

Radio Sljeme

Europski projekti: Antički brod antički brod Danuvina Alacris

15.09.2022.

17:17

Autor: HRT Radio Sljeme, Nepregledno blago

Ivana Ožanić Roguljić i Vesna Jurić Rukavina

Ivana Ožanić Roguljić i Vesna Jurić Rukavina

Foto: HRT Radio Sljeme / HRT Radio Sljeme

U prvom dijelu emisije poslušajte o povijesnim izvorima i dokumentima koji su korigirali broj zavjetnih hodočašća Zagrepčana u Mariju Bistricu, s 291. hodočašća na 299. te će se sljedeće godine obilježiti 300. godina hodočašća vjernika Zagreba u Nacionalno svetište. Glavna tema večerašnje emisije je Europski projekt u koji se uključila Hrvatska, Living Danube Limes putem Instituta za arheologiju i antički brod Danuvina Alacris.

O broju hodočašća

U Zborniku radova Trećeg hrvatskog Mariološkog simpozija u izadanju Kršćanske sadašnjosti iz 1985. dr. Adalbert Rebić priredio je "Naša prošteništa i Crkva na putu". Ondje se navodi kako je u svojoj monografiji o glavnom našem prošteništu " Marija Bistrica: 1209-1980", o zavjetnim procesijama grada Zagreba dr. Josip Butorac piše da "najstariji podaci o zagrebačkom hodočašću potječu iz g. 1725". Isusovac Miroslav Vanina koji je o tome proštenju pisao barem na dva mjesta, na temelju Historije zagrebačkoga kolegija da je Zagreb hodočastio Bistričkoj Bogorodici navodi 1723. Vaninovi tekstovi pojavili su se u tisku 1969. U knjizi Isusovci i hrvatski narod pojašnjava povjesničar i tajnik ureda za kulturu Zagrebačke nadbiskupije Tomica Plukavec i ističe kako je sada iskorigiran taj broj - pa ćemo sljedeće godine proslaviti 300. godišnjicu hodočašća Zagrepčana u Mariju Bistricu.

Brod Danuvina Alacris

Institut za arheologiju je projektni partner Interreg projekta Living Danube Limes. Tijekom projekta rekonstruiran je rimski brod Danuvina Alacris, replika kasnoantičkog rimskog broda tipa Lusoria iz 4. stoljeća isključivo koristeći replike rimskih Alexander alata, pod vodstvom Borisa Dreyera koji je izradio je repliku. Brod Danuvina alacris 15.7. 2022. je zaplovio Dunavom. A nakon Njemačke, Slovačke, Austrije i Mađarske u Hrvatsku je stigao 1.9.2022.u Batinu. Dr.sc. Ivana Ožanić Roguljić znastvenica iz Instituta za arheologiju koja je i sama boravila na bordu i veslala, za našu emisiju govori o iskustvima oživljene povijesti u Aljmašu, Dalju, Vukovaru i Iloku. Svi takvi projekti su povezivanje i popularizacija arheologije i znanosti a sve prilagođeno raznim dobima i interesima s posebnim izazovima kad je riječ o radionicama za djecu navodi Ožanić Roguljić. Brod Danuvina alacris dug je 18 metara, a težak 6 tona. Na brodu može biti 20 osoba. Plovi prosječnom brzinom od 6 do 9 km na sat, najviše 13 km/h.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.