Hrvatski radio

Radio Sljeme

Europsko priznanje Teu Celakoskom

16.09.2013.

21:34

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Aktivista 'Prava na grad' za doprinos razvoju civilnog društva nagradila je Europska kulturna fondacija 'Nagradom princeze Margriet'.

Nagrada princeze Margriet (ECF Princess Margriet Award) od 2008. godine dodjeljuje se istaknutim pojedincima prepoznatima na europskoj razini po svom posebnom doprinosu u razvoju civilnog društva, ali i pokretanju društvene dinamike i promicanju univerzalnih europskih vrijednosti u svojim lokalnim sredinama.

U objašnjenju odluke, kako prenosi portal Pravo na grad stoji da je Celakoski kao vodeći zagrebački kulturni aktivist za laureata izabran zbog svoje uloge u kataliziranju modela suradnje između kulture i civilnog društva u Zagrebu, na širem prostoru Hrvatske i diljem regije. Napominje se da je Celakoski unutar kolektivnih nastojanja bio jedan od ključnih pokretača brojnih hrvatskih platformi, mreža, trajnih inicijativa i institucija – Multimedijalnog instituta MaMa, Clubtura, Prava na grad, POGON-a, Zaklade Kultura nova. Uz Celakoskog, kao laureat Nagrade princeze Margriet za 2014. godinu izabrana je i skupina talijanskih umjetnika i kazališnih djelatnika organiziranih pod imenom Occupato, a koji su u lipnju 2011. godine najstarije rimsko kazalište Teatro Valle spasili od privatizacije.

U prethodne dobitnike Nagrade ubrajaju se teoretičar kulture Stuart Hall, koreografi Jérôme Bel i Pichet Klunchun, dramaturginja i aktivistica Borka Pavićević, kazališni stvaratelj Stefan Kaegi, umjetnici Kutluğ Ataman i Šejla Kamerić, filmski djelatnik John Akomfrah, kustos Charles Esche, dirigent Yoel Gamzou i duo vizualnih umjetnika Lia i Dan Perjovschi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.