Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Festival demokracije" u ozračju cenzure

01.12.2013.

07:55

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U 7 sati otvoreno je 6700 glasačkih mjesta na kojima 3,8 milijuna glasača do 19 sati može reći svoje "za" ili "protiv" na referendumu o definiciji braka.

Nakon nekoliko mjeseci žestoke rasprave oko pitanja "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene?", građani Hrvatske danas će dati svoj odgovor.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će privremene rezultate glasanja na svojim internetskim stranicama od 20 sati. Prije toga DIP će izvještavati o odazivu birača i o tijeku referenduma u 11,30 sati i 16,30 sati.

Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke popisa birača moći će na referendumu glasati s potvrdom za glasanje, objavilo je Ministarstvo uprave. Potvrde za glasanje na dan referenduma izdavat će se od 7 do 19 sati u uredima i ispostavama ureda te na lokacijama gradova i općina koje su bliže građanima. Popis lokacija Ministarstvo je objavilo na svojim internetskim stranicama.

Atmosferu prvog narodnog referenduma jučer je narušila objava Građanske inicijative "U ime obitelji" koja je novinarima mnogih hrvatskih medija, među njima i HRT-u, odbila dati dopuštenje za praćenje referendumske noći s volonterima te inicijative. Evo i njihova objašnjenja: Poštovani, zaprimili smo vaš upit za akreditaciju za praćenje referendumske noći s volonterima građanske inicijative "U ime obitelji".

Nažalost, prisiljeni smo uskratiti vam akreditaciju. Vaša je medijska kuća sustavno dezinformirala građane o građanskoj inicijativi "U ime obitelji", naslove čiji sadržaj nije odgovarao istini te na taj način otežao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju.

Također, kao dio uređivačke politike, vaša je medijska kuća sustavno vrijeđala, iznosila neistine (klevetala) i netočno prikazivala izjave, postupke ili namjere predstavnika Građanske inicijative "U ime obitelji".

Pretvorivši se u servis aktualne vlasti, HRT je zanemario svoju obavezu da kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet,
 navodi se u elektorničkoj pošti kojom je odbijeno izdavanje akreditacije."

Odbijenicu su dobili i portali Index.hr, Net.hr, T-portal te sva izdanja EPH grupe i Novi list.

Nakon takve reakcije inicijative "U ime obitelji", Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo je na bojkot izvještavanja čemu su se odazvali i Večernji list, 24sata i Nova TV, kao i RTL televizija.

Podsjetimo, Hrvatska radiotelevizija na netom je završenim 6. Danima elektroničkih medija pohvaljena za nepristano medijsko praćenje kampanje za referendum o ustavnoj definiciji braka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.