Hrvatski radio

Radio Sljeme

Festival posvećen Dori Pejačević

21.02.2023.

15:28

Autor: Nevena Saraga

Festival Dora Pejačević

Festival Dora Pejačević

Foto: Zagrebačka filharmonija / -

U povodu 100. godišnjice smrti skladateljice Dore Pejačević, čija se djela posljednjih godina sve više izvode na uglednim svjetskim pozornicama, od 1. do 5. ožujka na više lokacija u Zagrebu održava se festival u organizaciji Zagrebačke filharmonije.

Dora Pejačević bila je iznimna skladateljica, kojom se Zagrebačka filharmonija zadnjih godinu dana intenzivno bavi.

Kroz pet festivalskih dana publika će se upoznati s njezinim djelima, ali i likovnim, scenskim, filmskim i glazbenim radovima posvećenima toj fascinantnoj skladateljici i violinistici.


Festival počinje 1. ožujka otvorenjem izložbe "Dora, Zapis na brezovoj kori" u Muzeju grada Zagreba i klavirskim recitalom u Preporodnoj dvorani, a djela Dore Pejačević izvodit će se na trima komornim i trima simfonijskim koncertima u Koncertnoj dvorani Lisinski, na Muzičkoj akademiji i u Hrvatskom narodnom kazalištu.


U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Festival će započeti koncertima Zagrebačke filharmonije svečanim koncertom otvorenja Festivala Dora Pejačević u društvu velikana 1. ožujka pod ravnanjem Marije Ramljak te 3. ožujka Dora & Liszt uz pijanisticu Miu Pečnik pod ravnanjem Dawida Runtza.

U ciklusu Lisinski subotom održat će se koncert Dora, na kojem će djela Dore Pejačević, kao i praizvedbu skladbe Portret Dore Helene Skljarov, izvesti Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Pascala Rophéa. Na koncertu će nastupiti violinist Andrej Bielow, violončelistica Monika Leskovar Šelendić, pijanistica Martina Filjak, mezzosopranistica Martina Mikelić i glumica Zrinka Cvitešić.

Drugoga dana Festivala u podnevnim satima svoje poznavanje njezinih djela pokazat će studenti Muzičke akademije u dvorani Stančić, a posljednjeg dana održat će se Komorni ciklus „Klasika nedjeljom“ u Hrvatskom narodnom kazalištu.


Filharmonija je pripremila i program za najmlađe, radionicu i predstavu „Da sam ja kontesa Dora“ u Maloj dvorani Lisinski, akademkinja Koraljka Kos održat će razgovor s gostima u Knjižnici HAZU, a Festival Dore Pejačević obilježit će i premijera nagrađivanog dugometražnog dokumentarnog filma njemačkoga redatelja Tima van Beverena "Dora - bijeg u glazbu" u Muzeju suvremene umjetnosti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.