Hrvatski radio

Radio Sljeme

Festival srca počeo u Zagrebu

07.02.2015.

15:11

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski tjedan dječjih urođenih srčanih grešaka i bolesti od 7. do 14. veljače obilježava se humanitarnom manifestacijom Festival srca 2015., i to u čak sedam gradova - Zagrebu, Čakovcu, Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Varaždinu te Virovitici.

Organizaciju potpisuje humanitarna udruga "Veliko srce malom srcu". Riječ je o udruzi -  liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. U sklopu manifestacije članovi Udruge -  predstavit će projekt kojim se u tekućoj godini zalaže za nabavu automatskih vanjskih defibrilatora, tzv. AVD uređaja, za svaku školu i sporstku ustanovu. Projekt je nazvan Minute u životu čine razliku jer u slučaju iznenadnog srčanog zastoja minute do dolaska hitne pomoći odlučuju o posljedicama - ističu iz Udruge.

Manifestacija je u podne otvorena upravo u našemu gradu i to puštanjem balona sa Cvjetnoga trga te u nastavku prigodnim - glazbenim i plesnim programom u Centru Cvjetni.

Udruga navodi da je od 205.917 djece rođene u Hrvatskoj od 1. listopada 2002. do 1. listopada 2007., njih 1480 (700 djevojčica i 780 dječaka) imalo prirođenu srčanu grešku. Najčešća dijagnoza, u 34,6 posto djece rođene sa srčanom greškom, jest VSD - ventrikularni septumski defekt. To je jedna od ukupno 13 najtežih srčanih dijagnoza kod djece. Na kardiokirurško liječenje upućeno je 430 djece. Na njima je učinjeno 556 operacija, od čega 202 u Hrvatskoj, ostatak u inozemstvu. Ukupni mortalitet nakon kardiokirurškog liječenja iznosi 5 posto, navodi udruga.

Najteži oblik srčane greške je sindrom hipoplastičnog lijevog srca (HLHS), stanje u kojem dijete nema lijevu klijetku, a javlja se kod 2,3 posto djece s prirođenih srčanim greškama. "...Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa s prirođenom srčanom greškom, njih 100.000. neće doživjeti prvi rođendan, a 1000 će umrijeti prije odrasle dobi. U Hrvatskoj postoji Referentni centar pedijatrijske kardiologije u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb..." - stoji, među ostalim, u priopćenju humanitarne udruge "Veliko srce malom srcu".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.