Hrvatski radio

Radio Sljeme

Festivalom vještina obilježen Dan Europe

09.05.2023.

16:26

Autor: HRT Radio Sljeme

Festival vještina na Europskom trgu

Festival vještina na Europskom trgu

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Dan je Europe. Slavi se na datum kada je godine 1950. predstavljena Schumanova deklaracija koja je utrla put današnjoj Europskoj uniji. U Hrvatskoj proslava ima i posebno značenje jer će se uskoro obilježiti deseta obljetnica našega članstva u Uniji. U središtu grada je održan i Festival vještina.

Ove godine naša zemlja obilježava desetljeće članstva u Europskoj uniji kao najmlađa članica, govori premijer Andrej Plenković - Možemo se osvrnuti na ovih deset godina kao na 10 godina snaženja hrvatske demokracije, institucija, gospodarstva, socijalne situacije, ali i ukupnog razvoja koje nam je članstvo u Uniji donijelo.


Ova je godina u Uniji proglašena i godinom vještina. Stoga su se Festivalom, na Europskom trgu u središtu grada, predstavile države članice Unije. Uz upoznavanje s njima, moglo se naučiti o radu obrtnika ili pak digitalnim vještinama. 


A da su vještine, posebice digitalne, potrebne da se zatvori jaz koji postaje sve veći među generacijama, smatra gradonačelnik Tomislav Tomašević - Isto tako, različite vještine su potrebne, primjerice, da bi obnovili Zagreb nakon potresa. U srednjim školama grada Zagreba raste interes za strukovno obrazovanje. S druge strane, potrebno je cjeloživotno obrazovanje, konstantno se prilagođavati novim okolnostima kako bi Hrvatska i cijela Europa prošla kroz zelenu i digitalnu tranziciju. 


Svaka treća osoba na Starom kontinentu posjeduje osnovne digitalne vještine, dok čak tri četvrtine poslodavaca teško pronalazi kvalificirane radnike.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.